България ЕК ни дава 14 млн. евро за справяне с

...
България ЕК ни дава 14 млн. евро за справяне с
Коментари Харесай

ЕК ни дава 14 млн. евро за справяне с чумата

България Европейска комисия ни дава 14 млн. евро за справяне с чумата Популацията на дива свиня и слабото справяне с нея, животните от така наречен заден двор - това са пропуските, които са довели до това състояние  Виолета Русенова 6 август 2019, 20:01 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Европейска комисия ни дава 14 млн. евро за справяне с чумата
Европейска комисия ни дава 14 млн. евро за справяне с чумата
 Партията на Слави Трифонов ще желае понижаване на депутатите и директен избор на основен прокурор
Партията на Слави Трифонов ще желае понижаване на депутатите и директен избор на основен прокурор
 Lockheed Martin: Получавате най-съвременния военен аероплан от четвърто потомство в света
Lockheed Martin: Получавате най-съвременния военен аероплан от четвърто потомство в света
 Стотици претенденти за колата, която се подарява
Стотици претенденти за колата, която се подарява
 Ще плащаме ли повече: Без свинско в хотелите
Ще плащаме ли повече: Без свинско в хотелите
 Полицаи разкриха съвременна наркоплантация край Своге
Полицаи разкриха съвременна наркоплантация край Своге
 Баща пробва да резервира децата си в България
Баща пробва да резервира децата си в България
 Пациент заплати 530 лв. за обзор в
Пациент заплати 530 лв. за обзор в " Златни пясъци "

ългария ще получи 2,9 млн. евро помощ от Европейски Съюз за справяне с Африканската чума по свинете. Това ще бъде първи транш за покриване на незабавни разноски. Това стана ясно след среща на земеделския министър Десислава Танева и еврокомисаря по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис в Брюксел, оповестиха от пресцентъра на земеделското министерство.

До 30 дни България би трябвало да получи още 11 млн. евро за отплата на към този момент премахнати огнища на Африканската чума в свинекомплексите. Страната ни чака Европейската комисия да поддържа и проекта за предварителна защита. Властите у нас са подготвени с съответните ограничения за дребните стопанства - биосигурност, регистрация при омекотен режим и репопулация след прекосяването на болестта.

Информацията заяви на ексклузивен брифинг зам.-министърът на земеделието доцент Янко Иванов.

Иванов разясни, че това са единствено част от сумите, които страната ни ще изиска от Европейска комисия.

Зам.-министърът добави още, че стопаните на нерегистрирани свине, отглеждани в така наречен „ заден двор “ не подлежат на обезщетение по закон, само че ще получат, обещаната от премиера Бойко Борисов помощ в размер на 300 лева на стопанство, с цел да почистят и дезинфекцират дворовете си. Иванов отговори на обвиняванията, които Българска социалистическа партия насочиха към страната в провела се по-рано през днешния ден конференция. Едно от тях беше, че не се употребява целият разполагаем запас от ветеринарни лекари и тук-там липсва такова обслужване.

„ Това не е истина. Ние имаме 1100 ветеринарни лекари, които практикуват частно. БАБХ има контракт с тях. Ние имаме във всяка една точка ветеринарномедицинско обслужване. Друг е въпросът дали стопаните се обръщат към тях, дали имат подписани контракти “, опроверга думите на Нинова, зам.-министърът и акцентира, че изключителният брифинг не е в отговор на конференцията на левицата.

Янко Иванов разяснява като естествен пика на Африканската чума точно в този сезон и това се дължи на обстоятелството, че сега има дейна селскостопанска активност, гората е цялостна с диви свине. „ Изобилието от диви свине в композиция със свинекомплекси и персонални стопанства без никаква биосигурност е причина за разпространяване на болестите. Ние подхващаме нужните ограничения – те не се наша прищявка, те са в правилника Световната организация за животните “, съобщи Янко Иванов.

Той изрази терзание от обстоятелството, че тематиката с Африканската чума се политизира. „ Той визира националната стопанска система и сигурност и тук политически заигравки не трябва да има “, съобщи зам.-министърът.

Иванов сподели, че това, с което ще продължат в битката с чумата е да унищожават източника на болестта. Според него това са болните животни и местата, където те са били в контакт. Зам.-министърът сподели, че ограниченията в това отношение са загробване и дезинфекциране и те важат както за свинекомплексите, по този начин и за частните стопанства. „ Другата стъпка е да създадем по този начин, че да не излагаме на риск здравите и незаразени територии на риск от заразяване. Това са всички тези ограничаващи ограничения във връзка с напредването на животни и артикули от прасета от инфектираните региони към здравите “, уточни той и добави, че третата мярка ще бъде премахване на заболяването, само че това ще се случи когато инфекцията бъде локализирана.

Иванов акцентира, че битката с заболяването ще е дълга и сложна и изисква в нея да се включат разнообразни институции и жителите. Попитан дали сме отстранили забележките, за които страната ни беше порицана от еврокомисаря по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис, а точно, че страната не е реагирала съответно на създалата си обстановка, зам.-министърът призна, че сме позволили пропуски.

„ Не отхвърляме, че имаме пропуски. В последните 2-3 години не успяхме да редуцираме популацията на дивите животни. Нормалният годишен отстрел възлиза на 40-60% от популацията, а при такива обстановки се предлага даже да се стигне до 80% и повече. В застрашените региони би трябвало да се доближи един коефициент от 0.3% на кв.км. Ние не можахме да го достигнем. Това няма по какъв начин да го отречем “, съобщи той и добави, че това е работа на ловците. Иванов посочи,че ловът на диви прасета е занимание за тях, а не обвързване, по тази причина в този момент страната е решила да им дава подучване за всеки открит мъртвец открит в гората и отстрел на свиня. „ Другият пункт, в който не успяхме са животните, които се отглеждат в вид „ заден двор “. Те не са регистрирани и основават проблеми “, добави още той.

Александра Митева от БАБХ, уточни че 30 са огнищата на болестта в страната вид домашна свиня. „ 6 от тях са в индустриални свинекомплекси. Общо засегнатите райони са 10. Продължават ограниченията по хуманното умъртвяване на последните огнища в индустриалните ферми във Велико Търново и Силистра. В другите региони продължава осъществяването на лабораторния надзор, както и дезинфекции и разчистване в обектите. По отношение на дивите прасета имаме 27-28 случая “, посочи Митева и добави, че болестта върлува на три континента – Африка, Азия и Европа.

Утре, на кръгла маса в Стара Загора ще бъдат разисквани измененията в Стратегията за ограничение и очистване на болестта.

Над 95% от прасетата, отглеждани в стопанства вид "заден двор " в Смолянска област към този момент са умъртвени, оповестиха от ОДБХ. Около 400 са свинете в персонални стопанства в региона, за които ветеринарните управляващи предписаха да бъдат умъртвени като част от ограниченията за справяне с казуса с Африканската чума по свинете /АЧС/. На територията на област Смолян няма открити случаи на АЧС.

Стопаните на прасетата, отглеждани в "заден двор " са изпълнили разпореждането и са заколили животните. Месото може да бъде употребявано за консумация след топлинна обработка, прецизират ветеринари от ОДБХ. В дирекцията продължава обобщаване на данните за умъртвените свине. Информацията ще бъде прегледана на идното на 8 август съвещание на Областната епизоотична комисия.

Проблемът с чумата по свинете се разраства, не се работи съответно. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след провелото се по-рано през днешния ден съвещание на Изпълнителното бюро на партията.

„ Обсъдихме настоящи въпроси за страната и показвам терзанието от обстановката с Африканската чума по свинете. Очевидно е, че е казусът се разраства. Все нови и нови региони са обхванати от заболяването. Има прогноза на специалисти, че до края на август цялата страна ще бъде наранена “, съобщи Нинова и акцентира, че в последните години държавното управление на Борисов е проспало опцията да ограничи този развой и да го спре. Според нея подхванатите ограничения от страната са несъответстващи и безредни. Нинова сподели, че те знаят какво би трябвало да се направи в създалата се обстановка, само че ограниченията могат да бъдат изпълнени единствено от ръководещите.

„ Имам ограничения, които могат да се вземат и да дадат резултат, само че те не се ползват. Предлагаме за трети път, Министерският съвет да се събере и да дефинира фонд, с който да заплати на стопаните по пазарни цени животните, които сега се избиват. Предлагаме да се централизира целият този развой и той да стане държавна политика “, разясни тя и прикани ръководещите да се срещнат с ръководителите на всички ловни дрюжинки и държавното управление да финансира обходи на ловните региони.

Тя настоя министър председателят Бойко Борисов да се срещне и със Съюза на ветеринарните лекари и да подписа рамков контракт с тях.

„ В страната има над 2000 ветеринари лекари, които са готови, само че те не се употребяват. Те са на частна процедура и подписват контракти с огромните свинеферми и не стъпват в дребните региони или там където има „ заден двор “. От 4 години те нямат контракт с министерството “, изясни водачът на Българска социалистическа партия и изиска също по този начин да се промени наредбата за регистрация на домашни животни, тъй като сега съществуват условия, които възпират стопаните да записват животните си.

Нинова разгласи, че е належащо да се алармира и прокуратурата за безучастие на длъжностни лица, които са довели до тази обстановка. Тя увери още, че партията им няма никакви планове да натрупа дивиденти от нещастието на хората, тъй като от тази рецесия ще пострадат всички хора.

„ Икономиката ще пострада, тъй като целият бранш ще си замине. Всеки ще заплати обществена цена, тъй като цените на месото потеглят нагоре. Те ще ударят по джоба всеки консуматор. Тук се изисква надпартийно схващане и национално българско схващане “, разяснява още тя и добави, че не може цялата страна да ври и кипи поради чумата, а единственото прессъобщение от Министерски съвет да е среща на премиера с футболен клуб „ Арда “.

„ Разбира се, ние разбираме защо става дума - идват локални избори, несъмнено взема отново акцията на ръчно ръководство - почва да раздава пари по места занапред, само че от надпартийните ползи и локалните избори има надалеч по-големи български и национални. За нас това е целта на страната “, акцентира Нинова и прикани Борисов да се среща с виновните институции, да прави промени в Наредби, за които не е належащо гласоподаване в пленарна зала.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР