България единствена от целия Европейски съюз посрещна бежанците и ги

...
България единствена от целия Европейски съюз посрещна бежанците и ги
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Очакваме наплив от икономически емигранти от Русия

" България единствена от целия Европейски съюз посрещна бежанците и ги настани в хотели. Никой различен не го направи, в множеството други страни те бяха настанени по палатки, по бунгала и по квартири по градовете. България подходи извънредно хуманно и в този момент към украинските бежанци у нас стартират да се възприемат същите ограничения, каквито има в цяла Европа ", уточни в предаването " Тази заран " министърът на нововъведенията Даниел Лорер.

„ Ние чакаме, че влошаващата се икономическа обстановка в Русия ще провокира напор от стопански емигранти. Ние организирахме необятен семинара с компании, които имат работна ръка в Русия, с цел да приказваме по какъв начин можем да ги притеглим тук. И упованията са ни, че в случай че България си свърши работата, в случай че сътвори механизъм за приемане на служащи от Русия и Беларус, които са квалифицирани, ние ще можем да имаме също няколко хиляди квалифицирани руснаци у нас околните месеци ", сподели още Даниел Лорер.

Министърът разяснява и зародилото напрежение в Народното събрание през седмицата, когато депутати съвсем се сбиха в пленарната зала.

" Не може да има апели за принуждение в българския парламент, уповавам се да не сме очевидци повече на такива случки, тъй като те демонстрират извънредно проблематична политическа просвета, която стартира да се развива ", означи Лорер.

" Коалицията е формирана от четирима колегата и всеки един от тях се бори за посланичество в бюджета, който би трябвало да се гласоподава. Винаги, когато има значим и повратен миг, всяка една от страните в обединението се пробва да бъде оптимално мощна, с цел да се пребори за своите гласоподаватели. В случая с бюджета това се случи още зимата, а в този момент се случва преди актуализацията на бюджета, тъй че известно повишение на политическия звук е обикновено ", разяснява той.

Според него държавното управление като изпълнителна власт съумява да откри консенсус и да се движи напред. Българският парламент обаче би трябвало да откри своя темп, с цел да стартира да работи за България.

Той даде съответен образец с Плана за възобновяване и резистентност, в който са заложени вложения в България за 13 милиарда европейски средства, с цел да се възстановим от Коронавирус и да имаме по добра стопанска система, само че това ще се случи единствено и само, в случай че българският парламент одобри 22 промени законодателни, които ние сме дали обещание, че ще създадем.

" И коалиция, и опозицията би трябвало хубаво да си седнем на столчетата и вместо да се надвикваме в Народното събрание, да проработи доста крепко, с цел да се случат тези промени в точния момент ", прикани Даниел Лорер.

Актуализацията на бюджета

" Дневният ред, с който започнахме работата си продължава, само че дружно с това имаме и три рецесии, които се постановяваше да управляваме – Коронавирус, инфлация и война. Заедно с тези рецесии ние движим и новаторски дневен ред ", съобщи министърът на нововъведенията.

През зимата успяхме да приемем бюджет, който се грижи за част от най-слабите, сподели Лорер и напомни, че пенсии и минималната работна заплата се актуализират. " С новия здравен контракт актуализирахме и заплатите на лекари и сестри, актуализирахме заплати на учители, тъй че част от промяната, която може да се движи през бюджет, се случва ", уточни министърът.

По отношение на ограниченията той означи, че цените на силата са тези, които са главният пленник на политическия спор.

" През зимата България влагат 4 милиарда за поддръжка и на хората, и на бизнеса, с цел да преодолеем цените, а в този момент новият антикризисен пакет от своя страна е 2 милиарда плюс спомагателните ограничения ", сподели Даниел Лорер.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР