България е застрашена да остане без влаково движение до няколко

...
България е застрашена да остане без влаково движение до няколко
Коментари Харесай

Оставаме без влакове до няколко месеца

България е застрашена да остане без влаково придвижване до няколко месеца поради липса на фрагменти, които да ръководят придвижването на влаковете. Става въпрос за дефицитни и профилирани фрагменти като ръководители придвижване и маневрени стрелочници. 

Недостиг на експерти има и в други специалности като машинисти, ремонтен личен състав, като на всички места повода е една – ниски заплати и доста по-добри условия и възнаграждение в частния бизнес, написа transportal.bg.

Недостигът на дежурни ръководители към този момент принуждава управлението на железниците да закрива гари, с цел да може да окомплектова с личен състав прилежащите им гари.

„ Положението при нас е трагично “,

разяснява дежурен началник в региона на Варна, поискал да остане неизвестен. „ При нас не останаха хора, най-качествените избягаха при частните жп превозвачи, където заплатите са сред 60 и 80% по-високи. Няма младежи, а част от сътрудниците, с които едвам свързваме графика към този момент са си пуснали или приготвили молбите за овакантяване. Началниците ни вършат всичко допустимо да търсят хора и да запазят останалите, само че с трици маймуни не се ловят “

От НКЖИ — най-голямото държавно дружество у нас, признаха, че

има сериозен проблем със профилирания личен състав, като сега има 846 свободни бройки за експерти.

От компанията обаче считат, че няма непосредствена заплаха от прекъсване на влаковото придвижване.

Количествен и първокласен недостиг на личния състав се следи най-много в огромните градове и промишлени центрове. Средна възраст в компанията, която е най-големият шеф в страната, е 50,9 година, оповестяват от НКЖИ.

Работната заплата за ръководител-движение е 1660 лева, а за стрелочник – 1310 лева по данни от компанията.

В същото време заплатата на стрелочник в частна жп компания стартира от най-малко 1800 лв..

Според синдикатите не се планува нарастване на заплатите на чиновниците в жп превоза до края на годината. Такова ще има от 1 януари следващата година, когато се чака нарастване на минималната работна заплата. Очакваното нарастване обаче ще е с не повече от 20% и от дълго време е изядено от инфлацията.

Не са ясни и желанията за справяне с кадровата рецесия на транспортният министър

Георги Гвоздейков, който както всички свои прародители до момента се занимава само с публичните поръчки и кадрови промени по върховете на БДЖ. Досега обаче думи като „ сигурност “, „ фрагменти “, „ възнаграждение “ отсъстват в обществените изяви на министъра, който от началото на ръководството си не откри време да разгласи обществено екипа и целите си за разлика от своите прародители Христо Алексиев и Николай Събев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР