България е заплашена от налагането на мита върху износ за

...
България е заплашена от налагането на мита върху износ за
Коментари Харесай

Брекзит без търговска сделка може да засегне износ от България за €23,6 милиона

България е застрашена от налагането на мита върху експорт за 23,6 милиона евро при Брекзит без комерсиална договорка. Негативният резултат върху експорта на страната ни би бил по-голям при налагането на цени от страна на Англия, в сравнение с този за стопанските системи на Гърция, Финландия, Кипър и Хърватия. Това демонстрира разбор на Bloomberg.

Според него експорт са над 500 разнообразни типа артикули на обща стойност от 47,3 милиарда евро ще бъде обиден от английски мита, в случай че Лондон и Брюксел не реализиран съглашение.

От медията показват, че занапред предстоят най-тежките договаряния за двете страни. След действителния Брекзит, с цел да се резервира свободната търговия сред Европейски Съюз и Англия, би трябвало да бъде подписано комерсиално съглашение.

Преди време английският министър председател Борис Джонсън разгласи, че желае " бързо решение " за гарантиране на безмитна търговия. Но президентът на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен предизвести, че е " по принцип невероятно " постигането на всеобхватно съглашение до края на годината. При неналичието на такова ще бъде обиден освен английският бизнес, само че и този на фирмите в Европейски Съюз.

През предходната година държавното управление в Лондон приготви лист със артикули, на които могат да бъдат наложени мита при корав Брекзит. Като се вземе поради, че общият експорт на Европейски Съюз към Обединеното кралство за 2018 година е бил в размер на 301,2 милиарда евро, то 16% от него или 47,3 милиарда $ могат да бъдат наранени от цените.

На максимален риск е изложена Германия, като евентуално износ за 18,8 милиарда евро може да попадне под " ударите " на митата. Тази сума е близо колкото целия експорт на Белгия, Испания, Холандия и Франция за Англия.

От страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) най-засегнати биха били Полша, Словакия и Чехия. Тарифите биха засегнали експорт на трите страни за надлежно 1,1 милиарда евро, 935 милиарда евро и 808 милиарда евро. Негативният резултат върху прилежаща Румъния би бил над 20 пъти по-голям от този върху България. Иначе казано митата биха " блъснали " експорт на съседката ни за близо 499 милиарда евро.

Що се отнася до обособените браншове, най-засегнат би бил автомобилният. Иначе казано над 77% от износа, на който ще бъдат наложени мита, би бил на артикули от тази промишленост. Според изчисленията на Bloomberg това ще отнася за износ на стойност от 38,2 милиарда $. Това включва коли, елементи и съставни елементи, както и мотоциклети.

На второ място след автомобилния бранш е хранителният. В тази категория най-силен отрицателен резултат би имало върху експорта на свинско и птиче месо, телешко, сирена, масло и масла.

Сред другите наранени групи първични материали и артикули са още керамични произведения, торове, домашни използва, текстил и облекло, гуми и други. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР