България е загубила 7.2 млн. евро от програма Морско дело

...
България е загубила 7.2 млн. евро от програма Морско дело
Коментари Харесай

България загуби една трета от парите по програмата Рибарство за 2015 г.

България е изгубила 7.2 млн. евро от стратегия " Морско дело и риболовство ", която се финансира от еврофондовете, заяви министърът на земеделието Десислава Танева в Народното събрание.

Това е първа загуба на средства за този програмен интервал, която става обществено притежание. За разлика от предишния програмен интервал, за сегашния няма показани доклади от отрасловия вицепремиер Томислав Дончев.

Рибарската стратегия бе първата със загуби и през предишния програмен интервал. И в двата случая като причина са посочени мудната работа на държавната администрация и неналичието на потенциал.

Загубените средства не са по никакъв начин малко - над една трета от бюджета за 2015 година по програмата. По проект е трябвало да бъдат усвоени 22.8 млн. евро. Няма публични данни какъв брой от тях са били оползотворени. Към септември 2018 година сумата е била под 1 млн.евро, а все още е към 11 млн. евро, демонстрира информация в осведомителната система ИСУН.

Земеделският министър призна, че Европейската комисия е желала да бъдат освободени 8 млн. евро (по правилото n+3). След договаряния с Брюксел сумата е понижена до 7.2 млн. евро, сподели Танева. Това е към 8% от бюджета на безвъзмездното финансиране по програмата, което възлиза на 88 млн. евро за интервала 2014 - 2020 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР