България е за продължаване на диалог с Русия по въпроса

...
България е за продължаване на диалог с Русия по въпроса
Коментари Харесай

Захариева: Няма да бъдат разполагани нови сили на НАТО в българската част на Черно море

България е за продължение на разговор с Русия по въпроса анексирането на Крим. Това съобщи във Вашингтон външният министър Екатерина Захариева, която е на среща във връзка 70-ата годишнина от основаването на НАТО, предава БНР.

По време на форума генералният секретар Йенс Столтенберг нееднократно изрази опасения от " съветската експанзия " в региона на Черно море след анексирането на Крим. Той сподели, че обстановката заплашва Грузия и Украйна, като акцентира, че те са самостоятелни страни, които имат право да вършат собствен личен избор.

Столтенберг приказва и за пакет от ограничения за засилено наличие в района. Според министър Захариева проектът не включва разполагане на нови сили в Черно море и залага на повече съдействие и съгласуваност с Грузия и Украйна. По думите й проектът няма да докара до спомагателни задължения по отношение на България.

Мерките бяха оповестени откакто в продължение на няколко дни дейностите на Русия бяха представяни като едно от най-големите провокации за Алианса. В обвиняванията Москва видя провокация. На въпрос на БНР министър Захариева дефинира това като нормална реакция.

" Русия в доста дейности вижда провокация, само че истината е, че не е бил някой от съдружниците в НАТО, който да е окупирал част от непозната територия и в действителност концепцията на всички съдружници е да продължаваме разговора с Русия и че се надяваме този разговор, който водим в съвета НАТО-Русия да докара в действителност до логичен разговор и понижаване на напрежението. Всъщност всички това желаеме, " акцентира вицепремиерът

Министър Захариева се разгласи за продължение на разговора с Кремъл, " с цел да се върне Русия по пътя към интернационалното право ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР