България е важен търговски партньор и една от основните търговски

...
България е важен търговски партньор и една от основните търговски
Коментари Харесай

Богданов: Гърция и България имат потенциал да се превърнат в регионален енергиен хъб

България е значим търговски сътрудник и една от главните търговски дестинации за гръцкия бизнес. Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, който откри българската палата на Солунския панаир. Изложението, което стартира през днешния ден и ще продължи до 17 септември, се организира за 87-и път.

Богданов означи, че страната ни е почетен участник тази година, което за нас е чест, и демонстрира високото равнище на двустранните стопански и политически връзки, както и значимата роля, която България играе в района.

Без подозрение Гърция и България имат капацитет да се трансфорат в районен енергиен хъб със значително значение освен за региона, само че и за цяла Европа. Гордеем се с нашето партньорство на стопански и политически фронт, и това подсигурява стабилността освен в нашите страни, само че и в района на Югоизточна Европа. Ние сме сътрудници, съседи и другари, които си имат доверие, работят дружно и това е солидна основа, на която можем да надграждаме нашите бъдещи взаимоотношения, се обърна Богданов към гръцкия министър на стопанската система и финансите Константинос Хадзидакис.

Българският министър означи също, че последните години са посочили, че инфраструктурата и стопанската система на България и Гърция са свързани и взаимно допълващи се. Богданов уточни измежду главните цели енергийната съгласуваност, сигурност и диверсификация, като подчертава, че няма да бъде забравена солидарността, която Гърция ни сподели - да получим достъп до енергийната й система, когато през април 2022 година природният газ от Русия към страната ни беше спрян.

Същевременно България подсигурява енергийната сигурност на Гърция , осигурявайки и запазвайки потенциал в газохранилището в Чирен. Благодарение на всички тези старания България през миналата година съумя да подсигурява нужните енергийни запаси на едни от най-хубавите цени в Европа и по този метод българското индустриално произвеждане през 2022 година беше второто най-бързорастящо в Европейски Съюз, сподели още Богдан Богданов.

В момента фирмите с гръцко присъединяване в България са повече от 18 000 с съществени браншове банково дело, търговия, недвижими парцели, като кумулативните вложения надминават 3 милиарда евро. Само за последните месеци на тази година гръцките вложения са на трето място от общите вложения, достигайки 300 млн. евро.

Гърция е една от главните капиталови дестинации за нашите бизнесмени, като съществени браншове виждаме инфраструктурата, енергетиката, само че и голям капацитет в браншове като осведомителни и информационни технологии, уточни министърът. По думите му високите технологии, нововъведенията и образованието са акценти на българското присъединяване. Ще вземат участие също компании от браншове инфраструктура и енергетика.

Той означи присъединяване на института " Инсайт ", работещ в областта на изкуствения разсъдък, основан единствено преди година, само че единствен по своя тип в района, Академия Телерик – една от главните платформи за цифрово образование в България, Българска академия на науките, Технически университет – София, които сплотяват учени и специалисти, работещи на международно равнище, и други Министърът сподели пред събралите се представители на бизнеса, че Българската организация за вложения ще им показа разнообразни благоприятни условия по време на ревюто.
В последните дни нашите страни пострадаха от естествени бедствия и породените от тях наводнения, означи министър Богданов и изрази съболезнования към потърпевшите и околните на починалите. Вярвам, че от такива сложни обстановки и моменти можем да излезем единствено по-силни, възстановявайки и надграждайки изгубеното, и нашата инфраструктура, уточни той.

Присъствието на България на този конгрес дава големи благоприятни условия за съдействие сред българския и гръцкия бизнес. Стокообменът доближи рекордни равнища – малко над 5,9 млн. евро през 2022 година Това е растеж от над 30 % спрямо 2021 година, сподели министърът.

При откриването Богдан Богданов разгласи, че българската карго дрон компания " Дронамикс " започва своите търговски интервенции и първи полети точно от Гърция. Той заяви също, че компанията международен водач в производството на сателитни технологии " Ендуросат " (EnduroSat) основава констелация от спътници в ниска орбита, за основаване на технологии, които могат да предотвратяват и да сигнализират в случаи на бедствия и повреди.

На британски език министърът предложи на бизнеса да опита " най-хубавото кафе в света " – Dabov, най-хубавото ни алено вино, както и предложи книги, представящи богатата история и просвета на България.

Министърът на финансит е Асен Василев означи, че н а ревюто се показват доста сполучливи наши компании. Той уточни също, че българското държавно управление работи в тясно съдействие с гръцкото, с цел да може сред двете страни да се развива бизнес, туризъм, обучение. Той изрази вяра в бъдеще сред България и Гърция, които са положителни съседи, да няма физически граници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР