България е в топ 5 на основните страни производители на

...
България е в топ 5 на основните страни производители на
Коментари Харесай

Международен доклад: Голяма част от оръжията на ИДИЛ са български


България е в топ 5 на главните страни производители на оръжие, употребявано от групировката „ Ислямска страна ” в Ирак и Сирия. Това излиза наяве от изследване на Института за проучване на оръжията, употребявани в спорове. Пред нас са единствено Китай, Румъния, Русия и Унгария.

Документът е резултат от 3-годишен труд, като от него се схваща, че България, Китай и Румъния имат максимален дял при по-новите оръжия, като нашата страна е решителен водач при изделията след 2000 година При най-новите системи (модел след 2010 г.) северната ни съседка, Съединени американски щати и Русия ни изпреварват, само че страната ни остава в челото на мрачната ранглиста.

Има съответни типове оръжия и боеприпаси, при които българската продукция е в преобладаваща позиция – като 73-милиметровите ракети.

Според разбора, огромна част от оръжието е било закупено от Съединени американски щати и Саудитска Арабия през компании медиатори и по-късно, без позволение от производителя, е отишло в ръцете на сирийски опозиционни сили, с цел да бъде най-после пленено или продадено на „ Ислямска страна ”.

Разкритието идва на фона на мнения на представители на властта у нас, че военните фабрики през последните години най-сетне са излезли от интервала на неустановеност, забавени заплати и митинги и са разкрили нови пазари за продукцията си. Дали след разгрома на джихадистите от „ Ислямска страна ” обстановката в бранша няма още веднъж да стане мрачна, следва да забележим./ Бтв

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР