България е в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид

...
България е в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид
Коментари Харесай

България е сред най-замърсяващите със серен диоксид държави в света

България е в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид страни в света, съгласно интернационално проучване, оповестиха от Грийнпийс България.
Според тях България е единствената страна в Европейския съюз, класирана в топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света. Сърбия и Украйна са другите две страни от Европа, на предни места, показаха от организацията.
На първа позиция е Индия, следвана от Русия и Китай.
"Горещите зони " са проследени със спътник на НАСА и оценени в най-новото проучване на "Грийнпийс " - Индия, озаглавено "Глобална база данни на най-горещите точки на замърсяване със SO2 ". Електроцентралите и промишленостите, изгарящи въглища, както и тези, подвластни от петрола, са отговорни за две трети от замърсяването със серен диоксид, породено от човешката активност.
Основните източници на серен диоксид в България са централите от Маришкия басейн /най-голямата Топлоелектрическа централа "Марица изток 2 " и най-старата - Топлоелектрическа централа "Брикел "/ и Топлоелектрическа централа "Бобов дол ", показаха от неправителствената организация, представена от Българска телеграфна агенция.
Серният диоксид или SO2 е един от най-опасните замърсители, защото е измежду главните причинители на гибел и болести. Картата на горещите зони в света демонстрира, че промишлеността би трябвало допустимо най-бързо да направи прехода оттатък въглищата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР