България е в поредната вълна от COVID-19, тъй като продължават

...
България е в поредната вълна от COVID-19, тъй като продължават
Коментари Харесай

Експерт за новата COVID вълна: Без много хора в офиса, не се качвайте в пълни автобуси

България е в следващата вълна от COVID-19, защото не престават да се усилват случаите на заболелите от ковид. Повишението на случаите в България ще зависи и от това какъв брой туристи ще дойдат у нас през лятото, съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.

Заради новите разновидности на ковид, които се популяризират в този момент през лятото, се покачват случаите на разболелите се от COVID-19. Тези нови разновидности на вируса " заобикалят " имунитета, който е получен вследствие на имунизацията или преболедуването, сподели проф. Кунчев. Той означи, че в този момент учените в света интензивно работят за основаването на ваксини, които ще са против новите разновидности на ковид. 

В Гърция има също огромно покачване на случаите на заболелите от COVID-19, което е вследствие на туризма, а гръцките курорти се посещават и от доста българи, сподели математикът.

Проф. Огнян Кунчев даде образец с Португалия, която доста бързо е съумяла да овладее следващата вълна от ковид, която се е " вдигнала " в страната към 25-26 май тази година. " Това беше много огромна вълна за страна от 10 милиона души, каквато е Португалия, само че процентът на имунизация в нея е доста огромен. За страдание, съществуващите в този момент ваксини не са доста ефикасни на новите разновидности на Омикрон, само че в Португалия тази поредна вълна беше овладяна, тъй като бяха взети защитни ограничения доста бързо и се ограничиха контактите сред хората. Тази вълна в Португалия беше провокирана от многото туристи, които започнаха още веднъж да посещават страната от тази пролет ", изясни проф. Кунчев.

Той сподели, че в Израел също съумяват да овладеят ново разпространяване на ковид. На въпрос дали и у нас може да се понижи разпространяването на COVID-19, проф. Кунчев разяснява, че " може, в случай че се държим рационално, като хората в Израел и в Португалия, носейки защитни маски в градския превоз и в лечебните заведения, в случай че заобикаляме контактите на закрито, ще може да се овладее разпространяването на вируса до края на юли ".

Проф. Огнян Кунчев предложи да не работят дружно в офиси доста чиновници едновременно, както и да не се пътува в претъпкани транспортни средства на градския превоз. " Това не е целесъобразно, тъй като новите разновидности на COVID-19 са доста по-заразни от предходните разновидности ", акцентира математикът.

Той означи, че възобновяването на имунизациите в този момент е потребно, тъй като, в случай че човек се разболее, по-лесно ще прекара. " Смъртните случаи при имунизираните хора са стотици пъти по-малко, в сравнение с при неимунизираните. Това го демонстрират всички данни, които вършим за България ", разяснява проф. Кунчев.

" В България имунизираните са към 30 %, а формалната ни статистика е, че преболедувалите у нас са към 1 111 000. Има и скрита заболеваемост и може да се допусна, че към 3-4 милиона души у нас са минали през вируса. И измежду имунизираните има хора, които също са се разболели от ковид, само че при тях болестта не е било тежко. Не единствено у нас, само че и на всички места по света, съвсем всички смъртни случаи са при хора, които не са имунизирани ", съобщи математикът.
 
Трябва изцяло да се преразгледа концепцията ни за образователната година и да няма дълги летни ваканции, които са били въведени преди доста години, когато децата са помагали на родителите си при прибирането на реколтата. В доста страни в Европа лятната почивка е по един месец, само че по-късно има повече ваканции през цялата образователна година, сподели проф. Огнян Кунчев, запитан дали през есента у нас ще има нова вълна на ковид и дали ще се наложи учениците да бъдат тествани още веднъж за КОВИД-19 в учебно заведение, или да учат онлайн. Той означи, че министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в оставка " оферираше това да стане и при нас - образователната година да стартира по-рано през септември ".

В доста страни академичната година в университетите стартира на 1 септември и това е традиция. И още веднъж висшите учебни заведения в чужбина имат ваканции през цялата образователна година, сподели проф. Кунчев.

Според него, " дали ще има нова вълна на ковид през есента ще зависи от това дали ще има нови разновидности на вируса, дали ще се съблюдават ограниченията и дали ще се имунизират хората, изключително тези, които имат тежки болести и са с намален имунитет ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР