България е в политически и икономически хаос и криза, която

...
България е в политически и икономически хаос и криза, която
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: България е в политическа и икономическа криза, по-голяма от 1997 година

" България е в политически и стопански безпорядък и рецесия, която е на ниво по-голямо от това, което сме виждали през 1996-1997 година Тогава рецесията беше единствено финансова, а в този момент рецесията е сложна - политическа, икономическа, финансова, рецесия на очакванията на хората. И виждаме, че сюжетът се задълбочава с всеки изминат ден. И всичко това се случва на фона на една война, която визира целия свят и може да одобри още по-големи мащаби. И на фона на мощни стагфлационни ветрове в международната стопанска система, на фона на произлизащи ясни вреди. Пред всичко това е изправена българската стопанска система ".

Това сподели пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.

Според него държавното управление на Кирил Петков " не е на висотата на тези провокации към страната и народа ":

" Истинският въпрос, пред който е изправена България в тази комплицирана обстановка, е страната да продължава да бъде ръководена от най-неподготвеното държавно управление, което сме имали в актуалната българска история. Готов съм да потвърдя това с редица данни. Реалната инфлация е съвсем 24-25%, инфлацията, която регистрира така наречен Индекс на потребителските цени, съгласно Национален статистически институт е 14,4%, само че в кошницата са включени редица незадължителни артикули, които никой не използва. Ако сложите действителната кошница, инфлацията надвишава 25%. Това ерозира всевъзможни опити на актуализацията на бюджета и на антикризисните ограничения да компенсират сериозните компликации ".

По думите на проф. Димитър Иванов Министерството на финансите към момента не е анализирало в дълбочина мащабът на грешките си до момента във връзка с растящата инфлация и нужната политика по отношение на нея.

" Вероятно инфлацията - в размери 11-12%, ще продължи няколко години и ще се доближи до два сюжета - или стагфлация поради повишение на лихвените проценти в целия свят, или ще се влезе в криза, като този интервал сигурно ще продължи до 2025 година, а може и по-късно ".

Очаквайте подробности
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР