България е в началото на грипната вълна. В момента у

...
България е в началото на грипната вълна. В момента у
Коментари Харесай

Кунчев: Пандемичният щам се развива, независимо от температурите

България е при започване на грипната вълна. В момента у нас доминират вариантите H3N2 и H1N1. Това разгласи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
Прочетете още
„ Климатичните условия не са водещи в една грипна вълна. Веднъж тръгнал пандемичния вариант, той си се развива, без значение температурите. Но при по-топло време хората излизат повече, събират се на групи и вирусите се предават по-лесно. Заболеваемостта през януари ще продължи да се усилва, в Турция и Румъния е по-висока сега. Като съвместим грипа с ковид и другите респираторни вируси става неприятна примес ”, сподели Кунчев. По думите му здравната система е доста по-подготвена отпреди и не се чака да има дефицит на кревати в лечебните заведения.

„ От 8 януари Китай подвига всички ограничавания за пътувания. Това, съчетано с Лунната нова година, ще докара до преселения на маса хора. Говорим за милиони, което ще форсира разпространяването на COVID-19. Добрата вест е, че този вариант не е толкоз гибелен. Лекарите ни са доста по-опитни ”, допълни главният държавен здравен контрольор.

По думите му не предстои на подозрение, че ваксинираният е доста по защитен даже от преболедувалия. Според него имунизационната акция би трябвало да се възобнови.  Относно грипа, за момента процентът на хоспитализации е естествен. Няма данни за тежко протичане, увери доцентът.

И добави, че пикът на респираторния синцитиалния вирус е бил към празниците. Той визира най-вече дребни деца. „ Вирусът има податливост да се отразява най-много на най-малките разклонения на дихателната система – алвеолите. Затова се стига до бронхити и по-чест банкет в болница ”, разясни Кунчев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР