България е в категория свободна държава, но малко на ръба.

...
България е в категория свободна държава, но малко на ръба.
Коментари Харесай

Добре, че е Унгария. Според Фрийдъм хаус България е свободна, но може доста повече

България е в категория " свободна страна ", само че малко на ръба. Като спрямо 2022 година е паднала с едно място. Нашата страна събира 78 точки от 100 вероятни. Това показва оповестеният днес отчет за положението на свободите и правата по света на американската неправителствена организация „ Фрийдъм Хаус “.

Добре, че е Унгария, с цел да не бъде България на последна позиция в представянето си измежду страните членки на Европейски Съюз. Управляваната от Орбан страна продължава да бъде класифицирана като " отчасти свободна ". Оценена е с 65 точки – 24 за политически и 41 по цивилен права. Полша е с 80 точки. 

По сходен метод ни спасяваше Унгария в ролята на черната овца на Европейски Съюз от последната позиция и в класацията на " Трансперънси интернешънъл " за усещането за корупция за м. година

Максималният брой точки, които дадена страна може да получи, са 100, като оптимално 60 от тях се пресмятат на база ниво на гражданските права, а оптимално 40 – на политическите права. По тези индикатори България получава надлежно 32 и 46 точки. 

Сред прилежащите ни държави Гърция и Румъния са с по-добри индикатори от България, получавайки надлежно 85 и 83 точки. Сърбия и Северна Македония със своите 57 и 67 точки са избрани от „ Фрийдъм Хаус “ за отчасти свободни.Турция с 33 е избрана за несвободна. 

Интересно е, че южноафрикански страни като Аржентина (85) и Чили (94 точки) съгласно класирането на " Фрийдъм хаус " са много по-свободни от България. Да не приказваме за Кабо Верде, да вземем за пример, където има развита народна власт с 92 точки, на която може да завижда всяка страна членка на Европейски Съюз, най-малко по този начин излиза от точките, които събира. Както и Барбадос - 94 точки, Коста Рика, Доминика, Панама.

№1 в класацията - т.е. най-свободната страна, е Финландия. Следват я Нова Зеландия, Норвегия и т. н.

Русия е  " несвободна " с резултат 13 от 100 точки (4 точки за политически права и 9 за цивилен свободи).

Украйна получава 49 точки и е разказана като " отчасти свободна " – 21 от точките идват от политически права, а 28 – от цивилен свободи.

Демокрацията по света бележи доста оттегляне през предходната година предвид на това, че изборите в редица страни бяха помрачени от принуждение и операции, е изводът от отчета на  " Фрийдъм хаус " за свободите по света през 2023 година

В разбора си спонсорираната от Вашингтон изследователска организация трансформира класификацията на две страни – Еквадор минава от категорията на " свободните страни " към тази на " отчасти свободните ", а Тайланд от " несвободните " към " отчасти свободните ".

Като цяло се следи оттегляне в политическите права и гражданските свободи в 52 страни, а усъвършенстване – в едвам 21, което значи, че спадът в нивото на независимост по света продължава към този момент 18-та поредна година.

В отчета са разказани опити на водачи " да управляват изборни съревнования, да очернят политически съперници и да подхващат дейности за недопускането им до властта " в Камбоджа, Турция и Зимбабве, а също и – безрезултатно – в Гватемала и Полша.

Еквадор се свлича надолу в показателя поради съпроводената с  принуждение интервенция в изборния развой на незаконни групи, в това число казусът с убийството на претендента за президент и антикорупционер Фернандо Вилявисенсио, чийто живот беше лишен след негово присъединяване в предизборна демонстрация.

Положението в Тайланд се усъвършенства с помощта на последните избори, на които имаше същинско политическо съревнование, макар че и там политическият хайлайф попречи на младия и напредничав Пита Лимчароенрат, чието прогресивно придвижване " Продължаваме напред " завоюва най-вече места в Народното събрание, да стане министър-председател.

Най-голямо нарастване в 100-точковата канара на " Фрийдъм хаус " се регистрира при Фиджи, чийто рейтинг е повишен със седем пункта.

През декември 2022 година във Фиджи, страна, попадаща в графата " отчасти свободни страни ", бяха създадени избори в напрегната конюнктура, на които гласоподавателите смъкнаха от власт Франк Банимарана, който управляваше тихоокеанския архипелаг от преврата през 2006 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР