България е в добра позиция за влизане в еврозоната, заяви

...
България е в добра позиция за влизане в еврозоната, заяви
Коментари Харесай

България е в добра позиция за въвеждане на еврото

България е в добра позиция за влизане в еврозоната, съобщи особено за Клуб Z португалската евродепутатка Маргарида Маркеш - ръководител на работната група по въпросите на еврото в Европейския парламент.

Тя приказва на конференция, откакто евродепутатите дадоха през днешния ден позитивно мнение за влизането на Хърватия в еврозоната от 1 януари 2023 година

Клуб Z попита Маркеш има ли заплаха страната ни още веднъж да забави приемането на еврото поради обстоятелството, че не изпълняваме критерия за ценова непоклатимост и рекордната от много години насам инфлация.

„ Ако добре сме разбрали, стартовата позиция е въвеждане на еврото през 2024 година Разбира се, всичко зависи от политическата воля “, сподели португалската социалистка.

Въпрос на политическа воля е и фактът, че у нас има партии, които са срещу въвеждането на еврото.

Инфлацията е проблем за България, само че също по този начин и за всички страни членки, добави Маргарида Маркеш. Понеже изчисленията са направени въз основа на съпоставения със обстановката в другите страни, може би има миг, в който на масата ще има отчет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, че България може да извършва уговорките си.

По-рано през днешния ден с 539 гласа “за ", 45 " срещу " и 48 " въздържал се " Европейският парламент одобри на пленарната си сесия в Страсбург отчета на румънския евродепутат Зигфрид Мурешан от ЕНП. В него се акцентира, че Хърватия извършва всички критерии за приемане на еврото. Отбелязано е също, че въпреки оценката на готовността на страната да е осъществена на фона на пандемията COVID-19, високата инфлация и войната в Украйна, тя продължава да е подготвена да одобри единната валута.

Членовете на Екологичен потенциал също по този начин декларират, че Хърватия към този момент има по-високо равнище на ценова конвергенция с еврозоната спрямо други страни членки при приемането на еврото. Въпреки това Парламентът чака от Загреб непрекъснати старания за обезпечаване на по-нататъшно доближаване на цените, както и че въвеждането на еврото няма да докара до изкуствено повишаване.

Хърватия ще стане 20-ият член на еврозоната. 26 от общо 27 страни от Европейски Съюз (без Дания) са задължени да одобряват еврото.

“Присъединяването на Хърватия към единната валута е първият важен развой на европейска интеграция след “Брекзит”. Когато европейските полезности се оспорват на нашите граници, това е явен знак за единение, по-нататъшна интеграция и принос към силата на еврото като международна валута”, посочи Маргарида Маркеш.

Становището на Европейския парламент ще бъде предадено на страните членки на еврозоната, които дават отговор за даването на дефинитивно позволение за приемане на еврото от Хърватия.

Според отчет на Европейската комисия от 1 юни България извършва три от четирите стопански критерия за конвергенция, нужни за присъединение към еврозоната.

Това са критериите за постоянни и устойчиви обществени финанси, за непоклатимост на валутните курсове и за дълготрайни лихвени проценти.

Страната ни не покрива само изискванията за ценова непоклатимост.

Хърватия единствена извършва четирите критерия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР