България е третата държава в ЕС по най-нисък външен дълг.

...
България е третата държава в ЕС по най-нисък външен дълг.
Коментари Харесай

България трета сме по най-нисък външен дълг в Евросъюза


България е третата страна в Европейски Съюз по най-нисък външен дълг. Това оповестиха през днешния ден министър председателят Бойко Борисов и шефката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

„ Преди година слушахме по какъв начин сме задължили страната. Как външният дълг пораства, по какъв начин генерации наред ще заплащат. Излезе отчетът на „ Евростат “ от 29% на 25,4% понижава външният дълг на България. Трети сме в класацията по най-нисък външен дълг в Европа след Естония и Люксембург “, сподели Борисов, представен от БГНЕС.

Той сподели още, че с това движение, с което работи държавното управление, най-после на годината ще го свалим докъм 20%. „ Сиреч поколенията в България и в този момент са в тройката на отличните по невисок външен дълг в Европа. В пари това е към 2,3 милиарда по-малко отговорности “, акцентира Борисов. „ И на финансовия министър, и на всички вас, когато питат за една година ръководство, може и с това да почвате – понижаване на външния дълг с 2,3 милиарда лева ”, сподели още министър председателят.

От своя страна Стоянова заяви, че има оповестена и от Евростат информация, че страната ни регистрира извънредно ниско равнище на държавния дълг. „ От числата е видно, че провежданата от държавното управление благоразумна фискална политика слага България в едно от челните места на в Европейски Съюз по невисок размер на консолидирания дълг „ Държавно ръководство ”. Съотнесен към Брутният вътрешен продукт, той бележи спад до равнище 25,4%, при 29% в края на 2016 година Отчетените ниски равнища са доста под междинните равнища за всички 28 страни членки на Европейски Съюз “, съобщи Стоянова.

Тя акцентира, че дълг не се ръководи с кухи изречения и лозунги. „ Не се ръководи със страховити неистини пред медиите, нито с неоснователни рецензии, посредством които се нагнетява неустановеност и боязън от хората ”, добави още тя и се обърна към опозицията с думите: „ От години се бяхте заели със задачата да внушите трайно на обществото, че дългът на страната ни пораства, само че след вчерашния ден, мисля че би трябвало да замълчите. Опорната точка на Българска социалистическа партия се спука ”, счита Менда Стоянова.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР