България е трета в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по

...
България е трета в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по
Коментари Харесай

Българска финтех компания е привлякла най-голямо финансиране в ЦИЕ през 2017 година

България е трета в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по брой на фирмите във финтех промишлеността, като по този индикатор страната ни е изпреварена единствено от Русия и Турция.

У нас заетите в тази активност компании са 70, като в останалите две страни са надлежно 216 и 101. С този брой на сдруженията в този бранш страната ни е с дял от 12 на 100 от общия финтех пазар в района.

Това демонстрира изследване на UniCredit за развиването на промишлеността през последните 5 години в ЦИЕ, показано в границите на годишната среща на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която се организира в Йордания сред 8 и 10 май.

" Според данни на Tracxn ЦИЕ сега е дом на над 600 финтех компании. Повече от 50% от тях работят в региона на транзакциите и заплащанията или финансовите услуги, до момента в който 12% от тях са заети в бранша на вложенията и ръководството на активи. Що се отнася до обособените страни, максимален дял в района имат тези от Русия, следвани от тези в Турция, България, Чехия и Румъния ", се показва в отчета.

Освен че се подрежда в топ 3 по брой на финтех фирмите в района, точно българско сдружение е съумяло да притегли най-голямо по размер финансиране през миналата година.

В документа не се показва името на съответната компания, само че от него излиза наяве, че вложители са вложили 25 милиона евро във компанията, която е заета в областта на финансовите услуги и ръководството на риска. Над 20 милиона евро са съумели да привлекат още две сдружения от Турция и Русия.

" Тези размери наподобяват дребни спрямо пазар като американския, само че видяно в нашите мащаби те са обилни ", съобщи по време на представянето на данните ръководителят на корпоративно и капиталово банкиране в групата на UniCredit за ЦИЕ Андреа Диаманти.

От друга страна обаче България съществено изостава във връзка с интернет банкирането измежду страните в Европа. Страната ни е на последно място в това отношение, като по-добре от нея се показват страни, като Сърбия и Турция.

По оценката на специалистите взривът във финтех промишлеността измежду страните от района през последните години е довел до елиминиране на разликите с това на бизнеса в Западна Европа. Въпреки това обаче западните страни на Стария континент държат 91 на 100 от пазара при под 9 на 100 за ЦИЕ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР