България е там, където има хора, които носят нашия дух

...
България е там, където има хора, които носят нашия дух
Коментари Харесай

Росица Кирова в Одеса: България е там, където има хора, които носят нашия дух и нашите традиции

България е там, където има хора, които носят нашия дух и нашите обичаи, съобщи заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова в Одеса на среща през днешния ден, в деня на националния празник на България – 3 март, в Генералното консулство на България с представители на българската общественост в Одеска област, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Тук има хора, които обичат родината си без даже да са я зървали, приказват български език, пазят българските обичаи и българския дух, сподели Кирова. Вие сте жители на Украйна и като такива би трябвало да усещате поддръжката, която България дава на Украйна в тази несправедлива война, обърна се зам.-председателят на българския парламент към сънародниците ни.

 

„ Ние би трябвало да съблюдаваме интернационалното право, суверенитета и границите на интернационално приетите страни и в това отношение България твърдо стои зад Украйна в този извънредно тежък миг. Щастлива съм, че съм тук през днешния ден, без значение от това, че постоянно можеш да чуеш писък на сирени тук “, уточни Росица Кирова. Седем минути преди оповестеното начало на срещата с българската общественост, градските управляващи на Одеса оповестиха паника за ракетна заплаха. Всички посетители останаха в залата и срещата протече обикновено. 

 

По думите на Кирова в Одеса още отекват стъпките на българските възрожденци и на това място голяма част от българите са потърсили леговище и парченце земя, където могат да се развиват свободно преди съвсем 200 години.

 

Тя описа за срещата си с българската общественост в село Заря (Камчик) през вчерашния ден. Там хората ми демонстрираха, че България е там, където има хора, които носят нашия дух и нашите обичаи, акцентира зам.-председателят на българския парламент.

 

Трети март е ден, в който ние означаваме независимостта на България, означаваме пътя, по който България потегля като пълноправен член в Европа, уточни Росица Кирова и добави, че България е отстояла този собствен път и дълги години е отвоювала своята самостоятелност.

 

Мога единствено да изразя своето удивление към българите в Украйна, българите – украински жители, и всичко, което те вършат за България. Може би нашата страна е дебитор на всички българи зад граница, нещо, което можем със взаимни старания да изправим.

 

Кирова поздрави българите за национални празник и изрази своето състрадание и горест на всички, изгубили живота си, в това число и представители на малцинствата в тази извънредно страшна война, тъй като тя ни демонстрира, че и в 21-и век някой може със силата на оръжието да се опита да прекрои границите на актуалния свят и със силата на оръжието да сложи своите условия. 

 

Нека си пожелаем здраве, мощ и едно спокойно и синьо небе над Украйна “, съобщи Кирова.

 

„ В тази война би трябвало да победи духът, би трябвало да победи онази обективна идея, която ни споделя, че не би трябвало да се убива, че би трябвало да почитаме правото на всеки да се самоопределя, която ни споделя, че не можем да допуснем такава експанзия, да губим всеки ден човешки животи, сподели заместник-председателят на Народното събрание.

 

На срещата в Генералното консулство участваха представители на локалното самоуправление и на обществеността от български генезис:  кметът на град Болград Сергей Димитриев, ректорът на Одеския държавен поземлен университет Михаил Брошков, ректорът на Измаилския държавен университет Ярослав Кичук, шефът на Болградската гимназия " Георги Раковски " Снежана Скорич, шефът на Всеукраинския център за българска просвета в град Одеса Димитър Терзи, виновният секретар и вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна Михаил Радев, ръководителят на Конгреса на българите в Украйна Юрий Граматик, ръководителят на Българското национално заседание в Украйна Валерий Твердовски, ръководителят на Асамблеята на българите в Украйна и редактор на вестник " Роден край " Дора Костова,  председателят на Измаилската българска община " Света София " Николай Иванов, ръководителят на Кировоградската регионална българска организация " Нашите хора " Сергей Осадчий, шефът на Измаилското БНУ " Светлица " Светлана Кравченко.

 

На срещата участваха и генералният консул на България в град Одеса Светослав Иванов, генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, столичният общински консултант Драгомир Младенов, деканът на Геолого-географския факултет на СУ " Свети Климент Охридски " Климент Найденов, българските писатели Йордан Евтимов и Северина Маркова.

Българската общественост в Одеска област е трета по бройка и наброява над 150 000 души съгласно формалното броене в Украйна през 2001 година. В Одеса живеят към 50-60 хиляди българи. Най-голямото плътно българско население е концентрирано в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски регион.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР