България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор,

...
България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор,
Коментари Харесай

Петков размаха пръст на Русия след скандалните искания на братушките

България е суверенна страна и от дълго време сме създали своя избор, ставайки член на НАТО.

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков от парламентарната естрада в особено мнение отвън дневния ред на Народното събрание. Ето и цялостното изявление на премиера:

" От тази естрада желая ясно да заявя: България е суверенна страна и от дълго време сме създали своя избор, ставайки член на НАТО. И като подобен, решаваме сами да организираме защитата на страната си в съгласуваност с нашите сътрудници. Вашингтонският контракт не планува второкласен страни-членки, за които груповата защита да се ползва изборно или в стеснен размер. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в градивния разговор за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и прецизно използване на поетите интернационално правни задължения. "

По-рано през днешния ден в обява на уеб страницата на съветското външно министерство беше посочено, че съветските оферти за гарантиране на сигурността допускат извеждане на войските от НАТО от България и Румъния, които са се включили към Алианса след 1997 година.

От ГЕРБ-СДС дефинираха проблема като опасност за националната сигурност и желаеха президентът да свика КСНС по тематиката.

" Очаквахме нещо малко по-подробно и детайлно да кажете - накъде върви България в тази позиция. Очаквахме да вземете отношение за какво министъра на защитата се появява на антинатовски митинги. Очакваме позиция за привикване на КСНС и да стане ясно по какъв начин оценявате необятния геополитически подтекст, къде се намира България? Днешният проблем не изчерпва всички закани от съветската федерация. Очакваме доста по-детайлна позиция - дали ще има 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, каква е позицията ви за КСНС ", съобщи Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ.

От " Демократична България " оповестиха реакцията на премиера като навременна.

" Бърза и навременна реакция на премиера да заеме една позиция в интерес на българското участие в НАТО. Това е една мощна позиция и аз съм задоволен от нея. Ще поддържаме напъните на държавното управление за развиване на нашата принадлежност към НАТО. Ще бъдем в поддръжка ", сподели съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

От " Възраждане " приканиха да не се позволява външна интервенция в политиката на страната.

" Единствено българският народ и страна могат да вземат решение какви войски ще има на българска територия. Недопустимо е Вашингтон и Москва да се разпореждат. Единствено българската страна може да взема такова решение. Ние осъждаме разполагането на американски бази на българска територия. За страдание, непрекъснатите срещи на български министри с американския дипломат слагат под въпрос на кого служат. Призоваваме да не се позволяват външни сили да заплашват националната ни сигурност ", съобщи Цончо Ганев от ПГ на " Възраждане ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР