България е страната в ЕС с най-голям дял на дълга

...
България е страната в ЕС с най-голям дял на дълга
Коментари Харесай

Най-евтин и най-скъп държавен дълг в ЕС

България е страната в Европейски Съюз с максимален дял на дълга от бранш " Централно ръководство " (държавният дълг без този на общините и на някои национални фондове - бел. ред. ), деноминиран в задгранична валута, от общия размер на отговорностите.

У нас 75 от отговорностите на държавното управление са деноминирани в задгранична валута, а 25 - в национална, оповестява европейската статистическа работа Евростат на уеб страницата си, предава

След България по този индикатор се подрежда Румъния, където държавният дълг, деноминиран във задгранична валута, е 51 на 100.

На трето място е Унгария с 30 на 100.

И трите страни не са членки на еврозоната. На противоположния полюс – страни, които не са членки на еврозоната, само че държавният дълг им е деноминиран най-вече в национална валута, са Дания, Чехия и Швеция, където над 90 на 100 от тези отговорности са в съответните национални валути.

При страните от еврозоната на практика съвсем целият дълг (99,5 на сто) на държавното управление е деноминиран в евро.

Най-скъп дълг

Лихвите по отговорностите или т.нар цена на дълга през 2023 година са най-високи в Унгария (6,8 на сто), следвана от Полша и Румъния (и двете по 4,5 на сто). Най-ниски лихви заплащат в Люксембург - 1,2 на 100, следван от Холандия и Германия (и двете по 1,4 на сто)

Средната рента на държавния дълг в България е 2,4 на 100, което отрежда на страната ни осма позиция по най-висока цена на дълга.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР