България е страната в ЕС с най-голям дял (30%) на

...
България е страната в ЕС с най-голям дял (30%) на
Коментари Харесай

За всеки трети успехът идва от богатия произход

България е страната в Европейски Съюз с максимален дял (30%) на хората, определящи като значително за успяването в живота да произлизат от богато семейство. Други 54% българи считат това за " значимо ". Групата на последователите на разбирането, че успяващите към тях го дължат най-вече на произхода, а не на образованието или качествата си, доближава 84%, сочат данни от изследване на Евробарометър, представено от " Дневник ". Най-много последователи на това мислене са от " Поколението Z ", т.е. родените след 1997 година Като " най-важно " те дефинират за триумфа си да си родиш в богато семейство съвсем четирима (37%) от 10 младежи. Това е възрастовата група на 15-24-годишните. Това са най-вече възпитаници в гимназия, млади работещи или студенти. 
Спад с 12 пункта (до 25%) има в идната възрастова група (25-34 г.), само че този индикатор се качва на 31% при 35-44-годишните и 30% при 45-54 годишните - родителите на " Поколението Z ". При всички поколения това разбиране остава релативно високо, като най-ниско (27%) е то при " Поколението Х " (1965-1980 г.).
Като " доста значимо " го дефинират 20%, а като " много значимо " - други 25% от младите българи до 24 година
Най-убедените, че в живота съумяват идващите от богати фамилии, са 57% при фамилните, само че този дял внезапно пада на 44-45% при тези, които живеят в общуване, сами или разведени. 
Общо 42% от завършилите с ученето до 15-ата си година настояват, че е значимо да си от богато семейство, с цел да успееш, а този дял се повишава до 53% при приключилите гимназии и до 60% при учещите след 20-та им година.
Образованието като извънредно значимо средство да се напредва в живота считат 32%. Други 35% са на мнение, че образованието е " доста значимо " и още 22% " много значимо ". При 15-24-годишните на вярващите в изключителната значимост на ученето доближава 49%, само че е 30% в групата на 25-39-годишните и 28% при хората на 40-54 година
Попитани за усилната работа - различен обичаен фактор за успяване в живота, 38% от всички интервюирани споделят, че това е извънредно значимо. Заедно с другите степени на утвърждение общият дял доближава 92%.
Сред парадоксите, регистрирани в България, е, че младите по едно и също време имат вяра, че съумяват родените в богати фамилии, както и че страната би трябвало да взима повече от богатите, с цел да дава на бедните. А 82% считат, че това е основна част от задачата на държавното управление. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР