България е страната с най-лоши резултати в прилагането на кръговата

...
България е страната с най-лоши резултати в прилагането на кръговата
Коментари Харесай

Кръговата икономика – как тя ще навлезе в Пловдив и какви ще бъдат ползите от нея

България е страната с най-лоши резултати в използването на кръговата стопанска система. Към днешна дата нашата стопанска система е най-вече линейна и работи на правилото „ Вземи-направи-изхвърли ”, като най-малък % (под 20%) от вторичните първични материали се връщат назад в стопанската система. Огромна част от продуктите се скапват елементарно, не могат да се употребяват наново, да се рециклират или ремонтират.
Кръговата стопанска система е модел, който е ориентиран към удължение на виталния цикъл на продуктите, или с други думи, когато един артикул доближи края на живота си, материалите, от които той е формиран да продължат да се употребяват по различен метод. Това се прави още веднъж и още веднъж и по този начин се понижава до най-малко изхвърлянето на боклуци. Тя цели да бъдат понижени нездравословните излъчвания в природата, които биват боклуци, неприятен въздух, в допълнение тровене на въздуха с ФПЧ от по-голям диапазон и други Преходът към този вид стопанска система ще понижи екологичното замърсяване и ще облекчи проблемите с набирането на първични материали. Тази смяна има капацитет да добави още 0,5% към Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и да сътвори 700 000 работни места в Европа до 2030 година
Според данните на Германската организация за суровините, 45% от суровата стомана в Германия към този момент се добива от вторични първични материали, като при алуминия този дял е 50%, а при медта – над 40%.
Прочетете още
Репортер на TrafficNews се свърза с зам.-кметът по екология Анести Тимчев, които разяснява пред медията ни какви са проектите на Община Пловдив за въвеждането на този стопански модел.

„ Нашият запас е главно боклуци, тези които всеки ден жителите отделят, организирайки живота си. Тук ние работим на няколко равнища. Първо, да понижим натиска върху двете сметища, това са по този начин наречените Регионални депа за неопасни боклуци в Шишманци и Цалапица. Действа се по следния метод, първо би трябвало да имаме план, обвързван с това на входа на сметището да се прави сепариране на отпадъците, които транспортният поток вози от всички елементи на града. Това може да се случи по няколко метода – като имаме техническо задание за това какво и по какъв начин желаеме да създадем. Ние имаме такова и е разгласен конкурс. Следващата стъпка е възлагане на план за осъществяване на сепарираща апаратура. Тази година, въз основа на това задание, ние ще обявим социална поръчка за разработка на план и по този начин всеки боклук, който отиде на вход ще бъде култивиран през тази сепарираща апаратура и ще отпътува по предопределение за спомагателна преправка ”, изясни той.

Като втора стъпка за навлизането на модела в нашия град Тимчев уточни разделното събиране на боклуци.
„ Втората съществена стъпка за навлизането на подобен вид стопанска система е авансово можем ли да отделяме отпадъците, тъй че те да не стигат до сметището, или по този начин нареченото разделно събиране. Ние сме подготвени и евентуално до 20-30 дни ще обявим на обществеността в Пловдив по какъв начин ще работим по въпроса с текстилните боклуци. Има подписани контракти с компании, стартира разполагането на контейнерите и всички тези, които имат остарели текстилни боклуци, без значение дали са завеси, облекла и така нататък ще могат да ги оставят в тези там и те ще бъдат откарвани на преработващи организации ”, разяснява зам.-кметът.

Като трета и четвърта стъпка той уточни преработката на сметищния газ, активността обвързвана с компостиращата апаратура и събирането на питателните боклуци.
„ Третото нещо е да се обърне внимание на това, че в своята активност депата за неопасни боклуци отделят сметищен газ, което е напълно обикновено, тъй като там се случват процеси на ферментация. Ние възложихме и към този момент имаме авансово изследване и оценка на опциите за енергийно оползотворяване на сметищния газ. Това е един извънредно сериозен труд от специалисти, който ни демонстрира какво можем да вършим с този газ. Ние ще дадем това изследване на EVN и ще стартираме диалози за това по какъв начин може да се преработва той – за топлота или за електрическа енергия. Четвъртото нещо е активността обвързвана с компостиращата апаратура. В нея ние като Община одобряваме всички зелени боклуци – от косене на треви, рязане на дървета, санитарна сеч и така нататък, които се преработват по подобаващ метод и от тях се създава компост. Той бива взиман от аграрни производители, компании и жители, които отглеждат цветя, те го хомогенизират с почва и ето по какъв начин зеленият боклук се връща още веднъж в почвата като подхранва другите зелени растения. Разглеждаме и нещата свързани с питателните боклуци. Вчера поставихме задача за разбор на питателните боклуци, ще създадем обзор на всеки ресторант и сладкарница, ще обявим на жителите какво и по какъв начин можем и би трябвало да създадем, с цел да събираме питателните боклуци, които също през една система могат да бъдат прехвърляни в газ или в хранителна форма ”, заключи той.

Това са решенията, които Общината е взела за момента. Те могат да бъдат обединени в няколко групи. Едната е обвързвана с разделно събиране и преправка на битовите боклуци от жителите. Втората е обвързвана с чистотата на въздуха. Третата е обвързвана с хранителни и зелени боклуци. Четвъртата – с обработка и потребление на газовете. Наш дълг като жители е да се стараем да събираме разделно отпадъците си, с цел да помогнем на този модел да се утвърди. Това е значимо, тъй като по този метод спестяваме естествени запаси, понижаваме депонираните боклуци, понижаваме замърсяването на околната среда и си осигуряваме по-добро бъдеще. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР