България е страната с най-голям спад на изпратените от емигранти

...
България е страната с най-голям спад на изпратените от емигранти
Коментари Харесай

60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията

България е страната с максимален спад на изпратените от емигранти пари през 2020 година поради пандемията. Това демонстрира разбор на Световната банка, в който са включени данни за 186 страни. През предходната година българските емигранти са изпратили на околните в родината си 955 млн. $, което е с близо 60% по-малко от миналата година, когато светът не беше обиден от пандемията.

Значителният спад на изпращаните от чужбина средства от една страна може да се изясни с огромния брой на българските емигранти в страните от Европа.

Това разреши на доста от тях да се приберат в родината си по време на пандемията макар въведените ограничавания за пътешестване. Освен това за изпращаните пари от голямо значение е каква работа си е намерил емигрантът в чужбина. Ако работи на ниска позиция в някой от секторите, които мощно пострадаха от ограниченията против разпространяването на Covid-19, е по-вероятно да загуби работата си, в сравнение с в случай че заема по-висок пост в добре разрастващ се бизнес.

Ведната след нас по спад на изпратените пари съгласно данните на Световната банка са две островни страни – Сейшели (-58%) и Сао Томе и Принсипи (-46%). Страната Сейшели е ситуирана на 155 острова в Индийския океан, а Сао Томе и Принсипи е дребна островна страна в Гвинейския залив на запад от крайбрежията на Централна Африка. Топ пет на страните със спад на емигрантските пари се добавя от Литва (-39%) и Ирландия (-37%).

Но в доста страни има растеж на изпратените от емигранти пари. Сред тях са да вземем за пример Малта (+6,7%), Чехия (+8%), Мексико (+10%), Бразилия (+11%), Дания (+12%), Аржентина (+20%) и Кипър (+31%).

Оказва се, че пандемията е довела до огромни разбърквания при средствата от емигранти. Във някои страни има голям спад, в други има растеж или няма смяна. Като цяло в света, макар пандемията от COVID-19, изпращаните пари от емигранти остават без основна смяна. През 2020 година общата сума на тези средства е 701,9 милиарда $, което е единствено с 2,4% по-малко от миналата година.

Спадът на парите от емигрантите през 2020 година е по-малък от този по време на международната финансова рецесия през 2009 година (-4,8%). Освен това е доста по-малък и от спада на директните непознати вложения към страните с ниски и междинни приходи, които, като се изключи вложенията в Китай, понижиха с над 30% през 2020 година, написа в разбора на Световната банка.

Основната причина за опазване на стабилността на парите от емигрантите са помощите, които дават на хората и компаниите в страните, в които те са се открили, показват от Световната банка. Това води до по-добри от предстоящите стопански условия в тези страни, което пък разрешава на емигрантите да продължат да изпращат пари на своите близки в родината.

Работещите и живеещите в чужбина българи са изпратили на околните си в родината общо 23,88 милиарда $ за интервала откогато влязохме в Европейски Съюз през 2007 година до края на 2020 година, демонстрират данни на Световната банка, представени от "Труд ". Само за последните 10 години получената сума е над 17,34 милиарда $.

Парите от емигрантите имат голямо значение за родната стопанска система. Хората употребяват получените от роднините им в чужбина пари за заплащане на сметки, пазаруване на храна, поправки в дома и така нататък Това са пари, които незабавно влизат в комерсиалния оборот и водят до растеж на облагите на компаниите и на приходите на хората, а оттова и на Брутния вътрешен артикул (БВП) на страната. Затова внезапното им понижение през 2020 година не е добър знак за родната стопанска система.

Най-добра за България във връзка с парите от емигрантите е била 2018 година, когато българите в чужбина са изпратили на околните си 2,4 милиарда $ демонстрират данните на Световната банка.

В интервала от 2002 година до 2007 година емигрантските пари устойчиво са в размер към 1,7 милиарда $ на година. През 2008 година, откакто към този момент сме член на Европейски Съюз и българите по-лесно можеха да си намират работа в страните от общността, емигрантските пари надминават 1,9 милиарда $. След това обаче идва международната финансова рецесия и има няколко години на спад на получаваните от чужбина средства. Най-тежка по време на тази рецесия е 2010 година, когато емигрантите са изпратили единствено 1,33 милиарда $. След това стартира последователно възобновяване на международната стопанска система и парите от българите зад граница нарастват. Докато не пристигна пандемията. Получените през 2020 година пари от емигранти са много по-малко, в сравнение с по време на международната финансова рецесия.

България е на 86-то място по мярка на получената сума от емигранти през 2020 година измежду 186-те страни, за които Световната банка има данни. Това е доста добра позиция, като се има поради популацията на страната. В страни, които са доста по-големи от България, влизат по-малко пари от емигранти.

Например малко след нас, на 90-то място, е Турция, където през 2020 година емигрантите са изпратили единствено 795 млн. $. След нас са и страни като Канада (911 млн. долара) и Гърция (611 млн. долара).

Таксите за парични преводи от чужбина към България обаче са едни от най-високите. От Световната банка са създали проучване за цената за изпращане на 200 $ сред другите страни. Тези данни демонстрират, че преводите от Турция до България са най-скъпи и даже таксите се покачват през последното тримесечие на 2020 година по отношение на миналата година. Средната такса за превод на пари от Турция към България е към 12%.

Паричните преводи от Англия до България са на четвърто място по най-високи такси, само че поевтиняват през последните три месеца на 2020 година до към 9%. На второ място по най-високи такси са паричните преводи от Швейцария до Албания, на трето – от Англия до Албания, а на пето – от Чехия до Украйна. Най-евтини са паричните преводи от Русия до Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Казахстан и Молдова./www.dnes.bg/

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР