България е сред водещите пазари по дял на газирани напитки

...
България е сред водещите пазари по дял на газирани напитки
Коментари Харесай

България е сред лидерите по безалкохолни напитки без добавена захар

България е измежду водещите пазари по дял на газирани питиета без добавена захар – 65.6% , с два пъти по-високо равнище на осъществяване по отношение на междинния дял в Европа. У нас, единствено 1 от всеки 5 питиета, които безалкохолната промишленост предлага, съдържа добавени захари . Това стана ясно на шестата национална среща, проведена от Министерство на здравеопазването и Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА), с университетските среди и браншови организации, на която беше регистриран напредъкът по реформулирането на храните за понижаване количеството на добавените захари.

Според отчет на Европейската комисия, 5 от 10 рискови фактора за хроничните незаразни заболявания са свързани с храненето . Реформулирането на храните по повод равнищата на сол, мазнини, наситени и транс-мастни киселини и захар в тях е изведена като една от шестте политики, насочени към обезпечаване на условия за здравословно хранене, избрани от Световната здравна организация по време на Среща на върха на Организация на обединените нации в края на 2021 година

В България все още, безалкохолната промишленост е първият и единствен бранш от хранително-вкусовата индустрия, който публично и непринудено се е заел пред Научно-експертния съвет към Министерство на здравеопазването за постигането на задачата, дефинирана в Анекса на Европейски Съюз за понижаване на добавените захари. В края на предходната година, самостоятелна външна оценка и експертиза, изследваща етикетираната информация на предлаганите на пазара питиета, удостовери осъществяването на доброволния ангажимент за в допълнение 15% понижаване на добавените захари и калориите в газираните питиета у нас от 2015 до 2020 година

В резултат на дългогодишните старания на бранша, България е измежду водещите пазари по дял на газирани питиета без добавена захар.

Следващите доброволни задължения на безалкохолната промишленост на равнище Европейски Съюз включват още 10% приблизително понижение на добавените захари, както и нов ангажимент във връзка с виновния маркетинг без реклама и предложение по медийните канали, в това число цифрова среда и обществени медии, на деца до 13 г . Целта е увеличение на възрастовата граница с 1 година по отношение на предходния ангажимент и понижен предел на аудиторията до 30%.

Ключов фактор за следене на осъществяването на уговорките е въвеждането на единна и стандартизирана система за мониторинг, която да обгръща всички браншове от хранително-вкусовата индустрия. В момента на Европейско равнище се работи по основаване на методология за мониториране. В взаимните дейности, от които част са и НЦОЗА и Министерство на здравеопазването, е създаден отдел за мониторинг, който е апробиран в две държави-членки, като България е планувана за следващата година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР