България е сред водещите дестинации за здраве и красота в

...
България е сред водещите дестинации за здраве и красота в
Коментари Харесай

Зарица Динкова: България е сред водещите дестинации за здраве и красота в Европа

България е измежду водещите дестинации за здраве и хубост в Европа. Много малко са страните, които могат да ни бъдат конкурентоспособни в региона на СПА, балнео и уелнес туризма. Това съобщи министърът на туризма Зарица Динкова на откриването на конгрес „ България - мечтаната страна за балнеология и уелнес ", който се организира за първи път във Виена.

„ Готови сме да представим на нашите австрийски сътрудници един друг туристически артикул. Той е надграден и в изгода за здравето на всички eвропейци. През последните 10 години страната ни се е развила доста в тази област. Днес може да заявим решително, че България предлага първокачествен здравен туризъм, включващ медикъл спа, спа, уелнес, таласо и медицински туризъм. ", означи Зарица Динкова.

Ресурсите, с които разполага България, също я слагат на челни позиции. Имаме над 600 минерални източници, като над 75% от тях са с температура от 37 до 101 градуса по Целзий. В по-голямата си част курортите ни са ситуирани в екологично чисти региони и естествени паркове, по Черноморието или в красиви планински местности. България е и един от значимите производители на селскостопански биологични артикули. Всичко това трансформира страната ни в туристическа дестинация на четири сезона.

Съвместно с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм към този момент са основани седем балнео и СПА дестинации, които да разпространяват страната ни като място с огромен капацитет за лекуване и профилактика. Те обгръщат 58 обитаеми места в цялата страна. Към момента са сертифицирани 267 центъра - 65 медикъл спа, 161 спа центрове, 41 уелнес центрове.

България е включена и в системата на Асоциацията на публично-частните здравни каси на Германия (GKV) като една от страните, в които здравноосигурени немски жители могат да възстановяват средствата си за предварителна защита и профилактика. Четири пилотни медикъл спа центъра са и в системата на непосредствено договаряне с втората по величина застрахователна компания в Германия Търговска колегия.

„ Вече имаме образци за съдействие на представители на българския хотелиерски и туристически бизнес с австрийски застрахователни компании. Данните ни демонстрират бързо протичащ развой на възобновяване на входящия туризъм от Австрия след края на пандемията. За това безспорно способстват и ежедневните полети от Виена до София и Варна. ", съобщи българският министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР