България е сред страните в Европейския съюз с най-ниска изкупна

...
България е сред страните в Европейския съюз с най-ниска изкупна
Коментари Харесай

България е сред страните с най-ниска изкупна цена на млякото в ЕС

България е измежду страните в Европейския съюз с най-ниска изкупна цена на суровото мляко през месец юни т.г., демонстрират данни на Европейската комисия, представени от Български фермерски съюз.

Средната изкупна цена на млякото у нас е била 41,15 евроцента за литър, което се равнява почти на към 80 стотинки. През юни в Европейски Съюз най-ниски са били цените на суровото мляко в Латвия - 33,97 евроцента за литър и Литва - 34,57 евроцента за литър. България е на седмо място в класацията, като по-ниски са цените в Естония, Швеция, Ирландия и Румъния. 

Средната изкупна цена за сурово мляко в Европейски Съюз се е намалила с 2,5 % през юни по отношение на май, когато цената е била 44,86 евроцента за литър, сочат данните на Европейска комисия. От началото на годината поевтиняването на млякото в Евросъюза е с над 20 %.

" В доста елементи на България изкупната цена на суровото мляко е извънредно ниска - 50-60 стотинки за литър и животновъдите са на загуба ", сподели Георги Стоянов, ръководител на Българския фермерски съюз, представен в известието. 

" Млекопреработвателите не престават да изкупуват продукцията на доста ниски цени, до момента в който в магазините прясното мляко продължава да е доста по-скъпо - 3 или 4 лв. за литър ", изясни Стоянов и добави, че това са жестоки аномалии.

 istock istock
Същото се случи и предходната година, когато горивата и електричеството поевтиняха, само че преработвателите и питателните вериги не смъкнаха цените на прясното, киселото мляко и млечните артикули, уточни той. По думите му страната в лицето на Министерството на земеделието и храните и Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да създадат инспекции на пазара, тъй като " спекулата е за сметка на млекопроизводителите и потребителите ".

Мандри отхвърлят да купуват българско мляко

" Ако обстановката с изкупната цена на млякото не се усъвършенства, дребните стопанства са изправени пред банкрути ", сигнализира Георги Стоянов. Според него някои прекупвачи и преработватели на мляко отхвърлят да изкупуват млечната суровина даже на тези оскъдни цени, тъй като складовете им са цялостни. 

Данните на Европейска комисия демонстрират още, че през юни цените на маслото, на обезмасленото и пълномасленото изсъхнало мляко и на сиренето " Чедър " в Европейски Съюз са се намалили спрямо предходния месец.

Най-силен е спадът при обезмасленото изсъхнало мляко - със 7 % на цена до 2,27 евро за кг. Пълномасленото изсъхнало мляко е поевтиняло с 3,1 % до 3,44 евро за кг, а маслото - с 2,6 % до 4,53 евро за кг. При чедъра понижението на цената е с 0,2 % до 3,58 евро за кг.

От Европейска комисия регистрират растеж на производството на сурово мляко в Европейски Съюз с 0,8 % през първите 5 месеца на годината по отношение на същия интервал на 2022 година Производството на масло е повишено с 1,7 %, а на обезмаслено изсъхнало мляко – с 0,9 %. Най-силен растеж е регистриран при кондензираното мляко - с 5,6 %. Същевременно при пълномасленото изсъхнало мляко е регистриран спад от 2,3 % на годишна база.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР