България е сред страните, отбелязващи спад в качеството на образование

...
България е сред страните, отбелязващи спад в качеството на образование
Коментари Харесай

Спад в качеството на образование в България отчита нов доклад на Световната банка

България е измежду страните, отбелязващи спад в качеството на обучение в последното десетилетие, излиза наяве от последната актуализация на  на Световната банка, който мери резултатите от човешкия капитал преди пандемията. Най-общо този индекс разглежда траекторията на едно дете от раждането му до 18-годишна възраст, употребявайки индикатори като оцеляване (от раждането до 5-годишна възраст); предстоящи години на главно и приблизително обучение, претеглени през качеството; нарушено детско развите поради недохранване; както и равнища на оцеляване при възрастните. Индексът за 2020 година е базиран на данни до март тази година и предоставя изходни данни за нивата преди пандемията, които могат да бъдат от полза за здравните и просветителни политики и вложения в интервала на възобновяване след пандемията. 

Той обгръща 48 страни в Европа и Централна Азия. От тях, 33 са в горната третина на международната ранглиста като съвсем всички са в горната половина на листата. Тези констатации най-общо подхождат на релативно високите приходи на страните от района, като по-богатите страни могат да влагат повече в главно обучение и здравни услуги, в сравнение с по-бедните страни.

Като цяло младежите в района на Европа и Централна Азия получават опциите, нужни за израстване като продуктивни възрастни, с помощта на продължителните вложения в опазването на здравето и образованието през тяхното детство и тийнейджърски години, гласи един от главните заключения.

Съществуват обаче и обилни разлики измежду нововъзникващите и разрастващите се стопански системи в района. Така да вземем за пример, дете, родено в Полша, може да чака да реализира 75 % от продуктивността на изцяло просветен възрастен в оптимално здраве. За съпоставяне - дете, родено в Таджикистан, може да чака да реализира единствено 50 на 100 от капацитета си. Освен това неочакваният потрес от Covid-19 заплашва постигнатия досега прогрес, защото държавните управления се борят да поддържат здравни и просветителни услуги, налагайки ограничавания в отбрана на публичното здраве, в това число затваряне на учебни заведения, предизвестяват създателите на отчета.

Индексът  2020 година включва и десетилетен разбор на развиването на човешкия капитал от 2010 до 2020 година в 103 страни. За отбелязване е, че Албания, Азербайджан и Русия са измежду първите 10 страни, които са постигнали световен прогрес в региона на опазването на здравето и образованието.

Постиженията в опазването на здравето

Като цяло здравните резултати в района са относително положителни съгласно международните стандарти. През последните 10 години детската смъртност е спаднала доста, като Азербайджан, Беларус и Русия регистрират най-големи усъвършенствания във връзка с детската смъртност. По същия метод равнищата на нарушено детско развиване поради недохранване на децата също са намалели доста най-много в Албания, Азербейджан, Северна Македония и Турция.

Нивата на смъртност при възрастните също са намалели доста. Най-голям прогрес по този индикатор отбелязват Казахстан, Русия и Украйна. Въпреки това смъртността измежду възрастните остава висока в някои страни.

Резултатите в образованието

Смесени са резултатите на равнище основно образование, макар че районът се показва добре съгласно международните стандарти. През последното десетилетие предстоящите години на образование са се нараснали, като Азербайджан, Албания, Черна гора, Полша и Русия са постигнали най-голям прогрес - основно с помощта на подобренията в междинните учебни заведения и записванията в предучилищна възраст. В същото време предстоящите години на образование понижават в редица страни, в това число България, Молдова, Румъния и Украйна, регистрира отчетът.

Качеството на образованието като междинна големина не се е подобрило в района през последното десетилетие. Страните, в които се следи спад в качеството на образованието, включват България и Украйна. Държавите, които са постигнали прогрес в качеството на образованието включват Албания, Молдова и Черна гора.

В международен мащаб отчетът за Индекса на човешки капитал приканва също и за по-добра оценка на данните, с цел да се даде опция на основателите на политики в страните да насочат поддръжката към най-нуждаещите се.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР