България е сред страните от Средна и Източна Европа, в

...
България е сред страните от Средна и Източна Европа, в
Коментари Харесай

Доклад: В България систематично се злоупотребява с аграрните субсидии от ЕС

България е измежду страните от Средна и Източна Европа, в които " систематично " се мами и злоупотребява с аграрните дотации на Европейски Съюз - това се твърди в отчет на фракцията Зелените/Европейски свободен алианс в Европарламента. Освен против България, създателите на отчета насочат рецензии против Унгария, Чехия, Румъния и Словакия.

В чии ръце отиват парите на Европейски Съюз?

Докладът, озаглавен " Къде отиват парите на Европейски Съюз? ", проучва систематичните недостатъци на структурите за земеделски дотации и дава образци за корупция и за измами, с чиято помощ се обогатяват предприемачи и политици от изброените страни. А това, с изключение на всичко друго, подкопава и правилата на правовата страна в тези страни членки, пишат създателите. Депутатката от фракцията на Зелените Виола декор Крамон твърди, че Еврокомисията си затваря очите за протичащото се, а и държавните управления на страните от Европейски Съюз не взимат задоволително ограничения против тези практики.

Един от проблемите е, че общата селскостопанска политика на Европейски Съюз предизвиква най-много крупните земеделски структури, твърди декор Крамон и прибавя, че европейският бюджет не трябва да бъде " магазин на самообслужване за жадни за власт предприемачи и държавни ръководители ".

Според създателите на отчета, сега е належащо коренно преосмисляне на селскостопанските дотации, тъй като като се изключи че се стига до голям брой злоупотреби, в настоящия си тип те вредят и на природата, и на индивида. Въпреки че предходната година бяха направени някои промени, от най-сериозното перо в бюджета на Европейски Съюз към момента печелят най-вече тези, които разполагат с най-големи селскостопански площи, даващи и най-вече продукция.

14 от общо 84-те страници в разбора на Зелените са отдадени на България. Авторът на тази част Димитър Събев показва, че паралелно с Чехия и Словакия, България е една от страните, където делът на огромни фермерски предприятия е най-голям. Той напомня, че през 2019 година българските фермери са получили 1,144 милиарда евро - забележителна сума, която съставлява към 2% от планувания за 2020 година Брутният вътрешен продукт в България. Но преобладаващият дял от тези дотации се стича в ръцете на няколко огромни арендатори, четем още в отчета. Така да вземем за пример през 2018 година 2,4% от бенефициентите в България са получили общо 45% от всички директни заплащания.

Някои от най-богатите получават милиони

Авторът на частта за България цитира изводите на проверяващи публицисти, неправителствени организации и академични специалисти, съгласно които лъвският къс от аграрните дотации отива в ръцете на малко едри фермери - към 100 на брой, съгласно тематичния отчет на Института за стопански проучвания. " Този брой може и да е конвенционален, само че вън от подозрение остава фактът, че някои от най-богатите хора в страната годишно се субсидират с милиони от парите за общата селскостопанска политика на Европейски Съюз. Това циментира тяхната икономическа мощност и политическото им въздействие. Има индикации, че обществените институции и организации обезпечават политически и юридически комфорт за най-големите играчи ", написа още в частта за България.

Според сериозния разбор на Зелените, крупните арендатори в България постоянно разделят парцелите си сред няколко компании, които официално са благосъстоятелност на разнообразни членове от фамилиите им. В други случаи една холдингова компания управлява непосредствено няколко огромни получатели на европейски селскостопански дотации, четем още в отчета. В края на частта, отдадена на България, създателят Димитър Събев обобщава:

" Системата за администриране на селскостопанските дотации в България има редица дефекти: осведомително затъмнение, липса на целенасочена поддръжка за дребните фермери, многочислени малки врати за отбягване на рестриктивните мерки за директни заплащания, подсигуряване на комфортна правна и административна рамка за огромните играчи. "

В отчета се акцентира и това: че в България дребните предприятия са изправени пред прекомерно огромни бюрократични трудности. Заради тях те постоянно се провалят още при подаването на молбата за разпределяне на директни заплащания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР