България е сред страните, които вече оказаха помощ, като изпрати

...
България е сред страните, които вече оказаха помощ, като изпрати
Коментари Харесай

Над 2 000 са жертвите в Турция и Сирия след унищожителните земетресения

България е измежду страните, които към този момент оказаха помощ, като изпрати в Турция спасители с два самолета " Спартан ". 

 

Часове след първия трус от 7.8 по Рихтер в 4:17 сутринта в региона на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, по обед стана още едно земетресение с сходен магнитуд. Регистрирани са и над 100 вторични труса, няколко над шеста степен. Получени са повече от 2800 известия за срутени здания.  

.

Граничещият със Сирия окръг Хатай е измежду най-тежко засегнатите от труса с региони и наподобява като военна зона – с дупки по пътищата, в които пропадат цели коли. Сериозна е обстановката в Газиантеп, Малатия, Диарбекир, Адана, Османие и други региони. 

 

" Има оферти към Анкара за помощ от 45 страни, в това число НАТО и Европейския съюз ", заяви президентът Ердоган. По думите му това е най-голямото злополучие от 1939 година.  

 

Жертвите в Северна Сирия на пагубния среднощен трус са към този момент над 800, ранените са близо 2300. От Брюксел показаха подготвеност за оказване на помощ и на Сирия. 

.

България изпрати в Турция спасители с два самолета " Спартан ". Засега няма данни за потърпевши български жители. 

 

Земетресението не е било усетено в Анкара, описа пред БНР Айше Каяпинар, учител в Националния боен университет в столицата. 

Каква е ситуацията в Адана при продължаващите вторични трусове описа за " Хоризонт " Ибрахим Йълмаз: 

 

" В Адана в този момент сме спокойни, обаче сме на улицата, на поляните. Не можем да влезем в къщите, тъй като трусовете не престават всеки час, на два часа един път. Тук е по-спокойно от източните градове, да вземем за пример Анте, Диарбекир, обаче не можем да влизаме вътре.

.

Със фамилиите си сме в колите. Голямо земетресение. Люляхме се като в люлка. Сутринта, 4:17 ч. беше. Със напън избягахме на улицата. Хората в колите са с одеяла, ще нощуват на открито ".

 

Десет европейски екипа са изпратени в най-пострадалите региони. В поддръжка на турските управляващи работи и европейската сателитна система " Коперник ". От Брюксел показаха подготвеност за оказване на помощ и на Сирия, също тежко наранена от земетресението. 

 

 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР