България е сред страните, които твърдо подкрепят Украйна и това

...
България е сред страните, които твърдо подкрепят Украйна и това
Коментари Харесай

Ние сме от групата на най-подкрепящите Украйна държави: Петков

" България е измежду страните, които твърдо поддържат Украйна и това беше ясно казано нощес от президента Зеленски, който ни благодари ", съобщи пред медии министър председателят Кирил Петков преди началото на втория ден от съвещанието на Европейския съвет в Брюксел, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Българският министър-председател заяви, че украинският президент Владимир Зеленский се е присъединил във вчерашното съвещание на европейските водачи посредством онлайн връзка и е благодарил на България за оказаната помощ. " Ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите Украйна страни ", добави премиера Петков.

Министър-председателят съобщи, че по време на срещата си с американския президент Джо Байдън са разискали битката с корупцията. " Корупцията може да бъде инструмент за въздействие на Путин в страните на Балканите. Като образец показах " Турски поток ", който струваше милиарди на всички нас. Затова е значимо в този момент Балканите да останат постоянни ", уточни Кирил Петков.

Запазването на сигурността и стабилността на Западните Балкани е била и измежду разискваните тематики на снощното съвещание на водачите в Брюксел. Петков акцентира, че българското държавно управление работи интензивно по тази тематика. " България има своята роля, тъй като европейският път на Република Северна Македония и на Албания са част от тази непоклатимост ", съобщи министър председателят Кирил Петков.  

Днешните диалози сред европейските водачи ще бъдат фокусирани върху цените на газа и петрола. " Тези цени въздействат непосредствено върху цените на тока и цената на хляба и олиото. Затова е значимо да успеем да понижим цените от трети снабдители, тъй че българските консуматори да не са обект на галопиращата инфлация ", акцентира министър председателят Петков.

Министър-председателят посочи като приоритет в работата на държавното управление построяването на газовата връзка Гърция-България за диверсификация на източниците на газ. " Чрез този план ще можем да получаваме и полутечен газ. Това е приоритет на цяла Европа ", уточни Кирил Петков.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР