България е сред страните, които подкрепят идеята за въвеждането на

...
България е сред страните, които подкрепят идеята за въвеждането на
Коментари Харесай

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: ЕК въвежда „зелени паспорти“ с информация дали сме ваксинирани

България е измежду страните, които поддържат концепцията за въвеждането на така наречен имунизационен паспорт

На 17 март Европейската комисия ще показа предлагането си за основаване на „ цифров зелен паспорт “. Документът ще служи като средство за пътешестване с туристическа или работна цел. Тъй като „ зеленият пропуск “ ще бъде законодателно предложение, той ще би трябвало да получи утвърждението на Европарламента. Идеята е да влезе в действие напълно скоро, с цел да улесни пътуванията в Европейския съюз. Паспортът ще бъде електронен и ще съдържа информация дали обещано лице е имунизирано или не, в случай че не е – какъв е резултатът от PCR теста му или пък информация, че се възвръща след Covid-19, изясни ръководителят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

„ Говорим за минимално количество данни, нужни за всеки документ. Държавите-членки би трябвало да побързат с подготовката и въвеждането им в националните здравни системи, в случай че желаеме коронавирус документите или цифровите зелени паспорти да влязат в действие до лятото. Европейската комисия ще координира работата по сигурността и оперативната им съгласуемост. “

В средата на март Европейската комисия ще разиска въвеждането на наложителен дигитален паспорт за имунизация за всеки, който желае да се движи свободно в границите на Европейския съюз (ЕС). Проектът се разисква интензивно на национално равнище.

За да получите зелена карта, би трябвало да визиите документ за имунизация с медикаменти, утвърдени от Европейската организация по медикаментите (EMA). Списъкът включва четири имунизации против COVID-19: Pfizer-BioNtech, AstraZeneca, Moderna и Johnson & Johnson.

Ако страната не е осигурила на жителя безвъзмезден достъп до горепосочените медикаменти, може да се издаде паспорт въз основа на негативен тест covid или документ за възобновяване от заболяване.

За мнозина имунизационните паспорти са късмет да се върнат към естествен обществен живот, в който ще има занимания и пътувания. Критиците на паспортите за имунизация обаче повдигнаха въпроси както за осъществимостта на нововъведението, по този начин и за нейната нравственос.

Практически компликации
Инициативата не може да се приема съществено, до момента в който имунизациите не станат налични за всички, което в този момент наподобява доста далечно събитие, сподели Симона Виетина, член на италианската Камара на депутатите от партията Forza Italia.

– В противоположен случай мярката ще направи всички, които не са били имунизирани, по-малко конкурентоспособни. Съществува риск от наложително прекъсване на бизнеса с задгранични сътрудници, което да вземем за пример Италия не може да си разреши. Бих могла да смятам този паспорт за жизнерадостен освен когато имунизацията стане налична за всички, само че и когато може дейно да се бори с всички известни варианти “, сподели тя пред Октагона.

Днес, заради неизпълнението на проекта за доставка на ваксини от AstraZeneca и Johnson & Johnson, процесът на имунизиране се забави в доста страни от Европейски Съюз. Редица страни, в това число Италия, мислят за закупуване на различни ваксини от Русия и Китай. Ако обаче следвате директивите на Европейски Съюз, имунизацията с тези медикаменти няма да даде на европейците, които са ги употребявали, правото на „ зелена карта “.

В същото време държавните управления обмислят въвеждането на паспорти за имунизация за пътешестване в страната и обезпечаване на достъп до разнообразни услуги. Италия приготвя проект за обновяване на туризма, при съблюдаване на редица условия за сигурност. Пътуващите, които имат намерение да останат в хотели, нощувки със закуска, къмпинги или ваканционни домове за повече от една седмица, се чака да показват документ за имунизация или негативен тест за COVID-19 при влизане.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР