България е сред първите пет страни в ЕС, в които

...
България е сред първите пет страни в ЕС, в които
Коментари Харесай

България е в първата петица в ЕС по най-високи екоданъци

България е измежду първите пет страни в Европейски Съюз, в които се заплащат най-високи екологични налози в общността.
Това демонстрират данни от разбор на Евростат за каузи на екологичните налози в общите държавни доходи от налози и обществени вноски през 2016 година
Екологичните налози у нас съставляват дял от 9,6 на 100 в общите доходи от налози и обществени вноски през 2016 година, при междинен индикатор за Европейски Съюз от 6,3 на 100. Освен това събраните екоданъци у нас през 2016 година са били в размер на 1,334 милиарда евро. За съпоставяне - през 2007 година, когато страната ни става пълновръстен член на Европейски Съюз, размерът на събираните екоданъци е бил към 1 милиарда евро, или растеж за 10 години от 334 млн. евро, демонстрират данните на Евростат, представени от Българска телеграфна агенция.
За страната ни максимален дял от събраните екологични налози се пада на таксите върху силата /включително горивата за транспорт/ - към 75 на 100, като останалите сегменти са почти - 20 на 100 от налози върху превоза /без горивата/ и към 5 на 100 такси от замърсяването на околната среда и ресурсите, демонстрират данните на Евростат.
Европейската статистика разграничава четири разнообразни категории екологични налози: от силата /всички типове горива за транспорт/, превоза /внос или продажба на МПС, регистрация на МПС и др./, замърсяването на околната среда и ресурсите.
Екоданъците от ден на ден се употребяват, с цел да повлияят на държанието на икономическите оператори, без значение дали са производители или консуматори.
Тези налози също генерират доходи, които евентуално могат да бъдат употребявани от държавното управление за увеличение на разноските за запазване на околната среда или дейно ръководство на естествените запаси, демонстрира анализът на Евростат.

Екоданъците в Европейски Съюз
Държавните доходи от екоданъци в Европейски Съюз възлизат на 364,4 милиарда евро през 2016 година, спрямо 296,5 милиарда евро през 2006 година, регистрират данните на Евростат. Делът на екологичните налози варира доста в държавите-членки - в Латвия е регистриран максимален дял от екологични налози в размер на 11,7 %, пред пет други държави-членки на Европейски Съюз: Словения - 10,6 на 100, Гърция - 9,8 на 100, България - 9,6 на 100, Хърватия - 9,3 на 100 и Румъния - 9 на 100.
В другия завършек на скалата, най-ниски дялове от екологични налози са регистрирани в Люксембург - 4,6 на 100, Германия - 4,8 на 100, Франция - 4,9 на 100, Белгия и Швеция - по 5 на 100.
Най-много екоданъци са събрани в Германия - 58 милиарда евро, Англия - също 58 милиарда евро, Дания и Полша - по 11 милиарда евро, Швеция - 10 милиарда евро и други
Данните за съседите ни демонстрират, че в Турция през 2016 година са събрани към 26 милиарда евро от екологични налози, в Гърция - към 6 милиарда, в Румъния - 2,5 милиарда, в Сърбия - 1,5 милиарда евро.
Екологичните налози от ден на ден се употребяват, с цел да повлияят на държанието на икономическите оператори, без значение дали са производители или консуматори. Европейски Съюз от ден на ден поддържа тези принадлежности, защото дава гъвкави и рентабилни средства за подсилване на правилото "замърсителят заплаща " и за реализиране на задачите на политиката в региона на околната среда, регистрира Евростат.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР