България е сред най-уязвимите страни в Европа към рисковете, свързани

...
България е сред най-уязвимите страни в Европа към рисковете, свързани
Коментари Харесай

Fitch прогнозира колко уязвима е България откъм рисковете, свързани със зелената икономика

България е измежду най-уязвимите страни в Европа към рисковете, свързани с достигането на нисковъглеродната стопанска система. Зеленият преход има своята цена и тя ще бъде платена от всички, само че изключително мощно от България, Румъния и Полша, написа Romania Insider, цитирайки на Fitch Ratings .

Трите страни съставляват най-високите опасности за прехода към декарбонизация в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се споделя в отчета.

Според националните енергийни и климатични проекти, страните от ЦИЕ пресмятат, че техните капиталови потребности ще възлизат приблизително на 3.9% от Брутният вътрешен продукт годишно до 2030 година. За България и Румъния този % доближава 7% от Брутният вътрешен продукт .
 До 5 години светът ще създава толкоз зелена сила, колкото е нужно за зареждането на Китай
До 5 години светът ще създава толкоз зелена сила, колкото е нужно за зареждането на Китай

Това ще се дължи най-много на вложения в слънчева и вятърната сила

Това ще усили натиска върху обществените финанси, макар че по-голямата част от нужното се чака да бъде покрито от частния бранш, както и от фондовете на Европейски Съюз, съгласно Fitch.

Румъния и Полша са измежду най-уязвимите страни в района във връзка с рисковете, свързани с прехода към зелена стопанска система. В този подтекст се чака вложенията в декарбонизация да окажат спомагателен напън върху обществените финанси . Цената на прехода към нисковъглеродна стопанска система е един от главните опасности от изменението на климата, пред които са изправени страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се споделя в нов отчет на Fitch Ratings.
 Снимка 211649
Източник:

Държавите от ЦИЕ, които са най-уязвими към рисковете от прехода, евентуално ще бъдат тези с най-големи потребности от зелени вложения. тяхното фискално пространство е по-ограничено, а способността и потенциалът за осъществяване на проектите за преход наподобяват най-слаби.

Fitch прави оценка рисковете за прехода към декарбонизация, като изследва експозициите на стопанските системи въз основа на индикатори, които обгръщат потреблението на въглища и чиста сила в производството на електрическа енергия , енергийната активност и успеваемостта на Брутният вътрешен продукт.

Тенденцията към понижаване на излъчванията на парникови газове и прогнозите за прогрес в реда за осъществяване на уговорките за нулеви излъчвания до 2050 година, както и разпознатите капиталови потребности за преход към зелена сила са разнообразни измежду другите европейски стопански системи.

Въздействието на декарбонизацията върху рейтингите в ЦИЕ към момента наподобява управляемо, изключително в случай че проектите за преход са добре проектирани, считат още специалистите от Fitch.
 Гръцкият остров с 1500 поданици Астипалея скоро ще има единствено електрически автомобили и ще се зарежда главно със зелена сила
Гръцкият остров с 1500 поданици, на който скоро ще има единствено електрически автомобили и ще се зарежда главно със зелена сила

Очаква се строителството на слънчевата централа и оборудването за предпазване на сила да стартира след към шест месеца
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР