България е сред малкото европейски държави без национална скринингова програма

...
България е сред малкото европейски държави без национална скринингова програма
Коментари Харесай

Д-р Гергов: Сред малкото европейски държави сме без национална скринингова програма за рак на гърдата

България е измежду дребното европейски страни без национална скринингова стратегия за рак на гърдата, която да обхване дамите над 45-годишна възраст. Това изясни в изявление за доктор Иво Гергов, шеф на отделението по образна диагностика в профилираната онкологична болница „ Проф. Иван Черноземски “ в София. Утре, неделя, ще отбележим Световния ден за битка с рака.

Скринингът за рак на гърдата се прави посредством мамография – рентгенова фотография на двете гърди на дамата, по две проекции за всяка, изясни доктор Гергов.

" За да бъде една сходна скринингова ефикасна, изследванията са потвърдили, че посещаемостта на мамографските скринингови прегледи би трябвало да бъде над 80% от популацията на страната ", добави той.

Това липсва у нас, както липсва и указател на осъществените прегледи за рак на гърдата и на поставените диагнози. Това би осигурило надзор върху качеството на здравната активност, счита доктор Гергов. Дава за образец определяне на диагнози 1 и 2 – положителни вести за прегледаната жена.

" Ако след 6 месеца дамата не е с цифра 1 и с цифра 2, а е с рак, който е 2 см, значи въпросният доктор не си е приключил работата. На 100 такива дами, в случай че е изтървал 10 рака, би трябвало от идващия месец или идната година той да няма право да преглежда ", разяснява той.

По данни на Националния статистически институт през 2022 година от ракови болести са умряли над 16 хиляди българи, а 26 хиляди са били диагностицирани със злокачествени формирания. Довечера и на следващия ден вечер Националният замък на културата ще бъде осветлен в оранжево в символ на взаимност и осведоменост.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР