България е сред лидерите в Европейския съюз по дял на

...
България е сред лидерите в Европейския съюз по дял на
Коментари Харесай

България е сред лидерите в ЕС по дял на необслужваните кредити

България е измежду водачите в Европейския съюз по дял на необслужваните заеми. Страната е на пето място в Европейски Съюз, като към юни предходната година неприятните заеми са 12.1% от всички отпуснати заеми и задатъци, което е три пъти повече от междинното равнище за Европейски Съюз, което е 4.6%. Това демонстрира работен отчет на Европейската комисия, представен от в. " Сега ".

България е на пето място в Европейски Съюз по този индикатор. Номер едно по неприятни заеми е Гърция с 46.9%. Следват Кипър с 33.4%, Португалия с 15.5% и Италия с 12.2%. При необслужваните заеми в частния бранш България е трета с 19.2%, като изостава единствено от Гърция и Кипър.

От отчета се схваща, че през последните години въпреки всичко има усъвършенстване, като се отбелязва, че след финансовата рецесия и банкрута на КТБ делът на неприятните заеми достигал 20%. Преди рецесията необслужваните заеми са били двойно по-малко.

Намаление има във всички типове заеми. При фирмените заеми делът на необслужваните е паднал до 14.2%, а при ипотечните - до 7.4%.

През последните две години Европейската комисия няколко пъти подлага на критика България за казуса с необслужваните заеми, което принуди банките да подхващат незабавни ограничения за изчистване на огромна част от неприятните си портфейли.

По данни на Асоциацията на банките в България към септември предходната година необслужваните заеми към този момент са се свили до 11.7%. Във финансова изражение това съставлява 6.7 милиарда лева

Преди дни Българска народна банка предизвести банките да внимават с отпущането на жилищни заеми, защото растежът на цените на недвижимите парцели крие опасности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР