България е сред държавите членки на ЕС, за които се

...
България е сред държавите членки на ЕС, за които се
Коментари Харесай

Guardian и Times: България ще изгони руски дипломати

България е измежду страните членки на Европейски Съюз, за които се счита, че ще изгонят съветски дипломати поради случая с отравянето на съветския двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри.
Това пишат авторитетните английски издания The Guardian и The Times, като прецизират, че описът със страните, които ще се разделят с съветските дипломати, включва Франция, Германия, Полша, Ирландия, Холандия, Естония, Латвия, Литва, България , Чешката република и Дания.
Експулсирането на съветски разследващи сътрудници и дипломати се чака да стане идната седмица. Според The Times, представен от БГНЕС, „ невиждания ход на координирано изпъждане ще стартира в понеделник (26 март) с отзоваването на посланика на Европейски Съюз в Москва (Маркус Едерер) за четири седмици “.
напомня, че решението за отзоваването му бе взето на вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел.
Премиерът Бойко Борисов участваше в срещата и след нея на въпроса дали българското държавно управление ще реагира, той отговори: " Докато има " висока степен на възможност, а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще реализира единодушие с съдружните сътрудници ". Борисов означи още, че в идващите седмици се чака " доста бърза ескалация на напрежението. Много страни ще стартират да отзовават посланиците си ".
Борисов бе безапелационен, че " сега сме във време доста по-тежко от Студената война . По време на Студената война имаше доста ясни разграничителни линии. Сега отношението на всички е толкоз внезапно, толкоз твърдо, че не съм по никакъв начин оптимист за мирното развиване на света. Времето, в което всеобщо се отзовават дипломати, времето, в което ние като съюз отзоваваме за съвещания нашия посланик, едва ли ще докара до повече мир, успокоение и съгласие ", разяснява министър-председателят.
По рано в публична позиция на Европейския съвет Европейски Съюз се съгласи със заключенията на Англия, че е най-вероятно Руската федерация да стои зад офанзивата в Солсбъри, при която бяха отровени някогашният съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР