България е сред четирите страни в ЕС с много висок

...
България е сред четирите страни в ЕС с много висок
Коментари Харесай

Хюман райтс уоч: България е в топ 4 на страните от ЕС с много висок риск за медийния плурализъм

България е измежду четирите страни в Европейски Съюз с доста висок риск за медийния плурализъм, заедво с Полша, Румъния и Унгария. Това сочи в годишния си отчет за положението на правата на индивида по света правозащитната организация " Хюман райтс уоч ", предават международните организации, представени от Българска телеграфна агенция. Във висок риск са Кипър, Гърция, Словения, Хърватия и Малта.

 

В отчета на " Хюман райтс уоч " за положението на човешките права за 2023 година България не е показана в обособен раздел, както други страни, които са оценени в елементи. България попада в общата част на отчета по отношение на някои общи заключения. Първо се отбелязва, че страни членки на Европейски Съюз, в това число България, Хърватия, Полша, Гърция, Унгария, Литва и Латвия, не престават да са ангажирани в действия за нелегално да изтласкване мигранти на външните граници, до момента в който Малта и Италия улесняват прехващането на мигранти в морето и връщането им в Либия.

България е упомената и по отношение на данните за бедността на Европейски Съюз. Констатира се, че равнищата на беднотия в Румъния, България, Гърция, Испания и Латвия са надвишили 25 %.

България е упомената в отчета и по отношение на Истанбулската спогодба. В него се напомня, че през юни Европейският съвет утвърди присъединението на Европейски Съюз към конвенцията за предварителна защита и битка с насилието против дами и домашното принуждение, изисквайки европейските институции да поддържат всеобхватни стандарти за предварителна защита, отбрана и гонене по законодателен път и посредством политики против сходно принуждение. Припомня се, че шест страни членки - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия би трябвало към момента да ратифицират документа, до момента в който Полша заплаши да се изтегли от него.

 


Изминалата 2023 година е била ужасяваща за човешките права по света, отбелязва отчетът.

От линията Газа до Украйна и Судан, 2023 година записва утежняване на положението на човешките права по света, регистрира организацията в документа, оповестен през вчерашния ден и съдържащ 700 страници.

В отчета се наблюдава обстановката, по-специално в близо 100 страни по света. В него се изброяват големите премеждия, породени от войната сред Израел и " Хамас ", от войната сред двамата съперничещи си генерали в Судан, или от продължаващия спор в Украйна, както и от споровете в Сахел, в Етиопия, в Мианма.

" През 2023 година цивилни бяха взети под прицел, атакувани, убивани в невиждани мащаби в актуалната история на Израел и на Палестина ", написа в документа. В него във военни закононарушения са упрекнати както " Хамас " поради невижданата му офанзива от 7 октомври против Израел, по този начин и израелските сили поради репресиите против популацията на Газа, отбелязва Франс прес.

Относно Газа " едно от най-важните закононарушения, осъществено там, е груповото наказване на всички цивилни, което дава отговор на военно закононарушение, също както и обстоятелството да се държи гладно популацията ", отбелязва ръководителката на " Хюман райтс уоч " Тирана Хасан в изявление за Франс прес.

" Отвъд Газа ние документирахме обезпокоителни трендове, касаещи човешките права в региона на Близкия изток и Северна Африка, които, в случай че не бъдат овладени, ще потопят региона допълнително неустойчивост, с всички интернационалните разклонения на всичко това ", разяснява Лама Факих, отговаряща в Организация на обединените нации за този район, който съгласно нея " се обезкървява в този момент ".

" Хюман райтс уоч " подлага на критика също по този начин и всеобщите нарушавания на правото на цивилните в Судан, осъществявани от двамата съперничещи си генерали Абдел Фатах ал Бурхан и Мохамед Хамдан Дагало, критикувайки безнаказаността, която води със себе си повтарящи се цикли на принуждение в страната от 20 години.

Като оставим настрани въоръжените спорове, неправителствената организация отбелязва въздействието на произшествия, свързани с климатичните промени през 2023 година, която беше най-топлата година в историята, откогато се водят сходни статистики.

В отчета се регистрира, че 2023 година е била освен година на угнетяване на човешките права и на военновременните жестокости, само че също и на " селективния яд на държавните управления и на дипломацията на транзакциите ", се споделя в отчета, представен от Франс прес.

Това държание изпраща сигнал, че достолепието на някои заслужава да бъде защитавано, само че не на всички, че животът на някои хора коства повече от този на другите, се добавя в документа.

Тази обстановка е обобщена с една дума от ръководителката на " Хюман райтс уоч " и тази дума е " двуличие " на Запада, който си затваря очите за нарушаванията на човешките права на национално или на интернационално равнище, единствено с цел да прокарва личните си ползи.

Докладът подлага на критика по-специално Европейския съюз, чийто приоритет на външната политика е да бъдат възпирани потеглянията на мигранти към Европа непременно, като по този метод се резервира един провален метод, който изважда нескрито ерозията на уговорките на блока по въпроса за човешките права, се отбелязва в документа.

В отчета под прицел са взети и двойните стандарти по отношение на войната в Газа, бързото и целесъобразно наказание от доста страни на офанзивите на Хамас на 7 октомври, само че доста по-сдържаните реакции, по-специално на Съединени американски щати и на Европейски Съюз пред бомбардирането на Газа от страна на Израел, отбелязва Франс прес.

В него се подлага на критика и неналичието на наказание на засилените репресии в Китай, по-специално в Синцзян и в Тибет.

В този подтекст " Хюман райтс уоч " разказва интернационалната система на човешките права като застрашена. Но ситемата не е разрушена, се добавя в документа.

" Видяхме също, че институциите могат да се активизират, с цел да устояват и да се борят ", акцентира Тирана Хасан, споменавайки заповедта за арест, издадена от Международния углавен съд против президента на Русия Владимир Путин.

А по време на конференция в централата на Организация на обединените нации тя също по този начин посочи битката на афганистанските дами и девойки като модел за неизгубената вяра.

" Докато талибаните се пробват да заличат дамите от афганистанското общество, ние видяхме по какъв начин дамите и девойките слязоха на улицата ", съобщи тя. " Тези дами и тези девойки са подготвени да рискуват арест от страна на талибаните ", добавя ръководителката на " Хюман райтс уоч ".

" Никой не може да изостави идеята и да подвига единствено ръце към небето с думите, че човешките права не са значими ", прибавя тя.

В публикация по отношение на отчета Асошиейтед прес отбелязва, че след офанзивата на " Хамас " против Израел на 7 октомври, Израел нелегално е блокирал помощта за жителите на Газа и продължаващата израелска атака по територията е лишила живота на над 23 000 души, съгласно данни на министерството на опазването на здравето на палестинския анклав, ръководено от " Хамас ". Отчита се, че Израел е трансформирал цели региони в руини.

" Много държавни управления, които осъдиха военните закононарушения на " Хамас ", си замълчаха в отговора за военните закононарушения, осъществени от израелското държавно управление ", споделя ръководителката на " Хюман райтс уоч ", отбелязва Асошиейтед прес.

Правозащитната организация похвали Република Южна Африка, че се пробва да реализира решение от Международния съд по отношение на това дали Израел е направил геноцид в Газа. Ръководителката на " Хюман райтс уоч " добави, че други страни, в това число и Съединени американски щати, би трябвало да поддържат дейности на Южна Африка и да подсигуряват, че Израел се преценява с решението на съда.

В отчета Съединени американски щати и Европейски Съюз са обрисувани като игнориращи техните отговорности по отношение на човешките права в поддръжка на експедитивни в политически проект решения, добавя АП.

" Съюзници на Съединени американски щати като Саудитска Арабия, Индия и Египет нарушават правата на техните нации в огромни мащаби, само че на тях не им се постановяваше да преодоляват трудности, с цел да задълбочават връзките си със Съединени американски щати ", се споделя в документа.

" Виетнам, Филипините, Индия и други страни, които Съединени американски щати желаят да трансфорат в противотежест на Китай бяха приветствани в Белия дом, без да се гледат въобще на злоупотребите с човешките права, които те правят вкъщи ", се добавя в документа.

В него се регистрира, че Европейски Съюз заобикаля отговорностите си по отношение на човешките права на претендентите за леговище и мигрантите, изключително на тези от Африка и Близкия изток, като подписва покупко-продажби с държавни управления, злоупотребяващи с човешките права, като Либия, Турция и Тунис, с цел да държат те мигрантите отвън европейския блок ", отбелязва АП.

Някои национални водачи са посочени в отчета като образци за обезпокоителни трендове. Отчита се, че демокрацията в Индия се плъзга към автокрация при премиера Нарендра Моди. Президентът на Тунис Каис Сайед отслаби правосъдната власт. Президентът на Салвадор Наиб Букеле употребява метода на всеобщите арестувания, като видимо решение на битката с престъпността, се споделя в отчета.

" Президентът Джо Байдън сподели малко предпочитание да държи за виновни за нарушение на човешки права тези, които са от основно значение за неговия вътрешен дневен ред или са възприемани като бастиони на Китай ", се добавя в документа, съобщи Асошиейтед прес.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР