България е сред 18-те държави от НАТО с рекорден бюджет

...
България е сред 18-те държави от НАТО с рекорден бюджет
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: България е сред 18-те държави от НАТО с рекорден бюджет за отбрана

България е измежду 18-те страни от НАТО с рекорден бюджет за защита. Това заяви министърът на защитата Тодор Тагарев от Брюксел.

" Ние сме над 2% с планувания бюджет за тази година и във всяка от идващите години до 2032 година. Около една трета от този бюджет е за вложение в нови качества, което се посреща сносно от нашите съдружници ", уточни военният министър.

През тази година чакам 18 съдружници да влагат две на 100 от техния (национален) Брутният вътрешен продукт в защита и това е нов връх, сподели още Столтенберг. Във връзка с изказванията на Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да нападна, в случай че страните - членки на НАТО, не заплащат, Тагарев разяснява:

" Господин Тръмп е в предизборна акция и позицията му е изцяло разбираема. Всички страни са поели такова обвързване още на срещата на върха през 2014 година, т.е преди 10 години и фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е обезпокойтелен. Всички дружно би трябвало да поемем бремето. "

" В НАТО задължението е безапелационен и тази заран няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територията на НАТО няма да бъде позволено да бъде даден на някой различен, на страна агресор примерно ", добави той. Тагарев заяви, че към 2026 година е планувано да се отделят 2,4% от Брутният вътрешен продукт за защита.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР