България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия

...
България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия
Коментари Харесай

Тагарев успокои: Господин Тръмп, знаете всички, че е в предизборна кампания

България е измежду 18-те страни от НАТО, които извършват критерия за обособяване на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Това съобщи военният министър Тодор Тагарев в Брюксел. Той е там за срещата на министрите на защитата на страните-членки от НАТО и самичък означи, че на нея участват всички " титуляри ", предава " Фокус ". (Видеото е архивно.)

" България е измежду тях. Ние сме на 2% с планувания бюджет за тази година със Закона за бюджета и във всяка от идващите години до 2032 година. В някои години години повече ", регистрира Тагарев.



Министърът на защитата заяви, че към 2026 година е планувано да се отделят 2,4% от Брутният вътрешен продукт за защита.

" За 2026 година, когато имаме по-сериозни заплащания по подписани към този момент контракти, тогава бюджетът е и по-висок. Значителна част от този бюджет е за вложение в нови качества, което се посреща сносно от нашите съдружници ", уточни Тагарев.



Той разяснява позицията на някогашния американски президент Доналд Тръмп, който в сряда предизвести, че " че в случай че се върне в Белия дом, няма да пази членовете на НАТО, които не извършват задачите за разноски за защита ", дни откакто провокира паника в Европа, като загатна, че ще насърчи Русия да атакува такива страни:

" Господин Тръмп, знаете всички, че е в предизборна акция, тя беше и такава още от времето, когато беше президент, само че тя е изцяло разбираема. Всички страни са поели такова обвързване още на срещата на върха през 2014 година, т.е преди 10 години и фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е притеснителен, защото би трябвало всички дружно да споделяме бремето. Иначе това не е политика на американското държавно управление ", разясни военният министър.

" В НАТО задължението е безапелационен и тази заран няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територия НАТО, няма да бъде позволено да бъде даден на някой различен - страна агресор ", добави Тагарев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР