България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия

...
България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия
Коментари Харесай

Тагарев: България е сред 18-те страни от НАТО, които отделят по 2% от БВП за отбрана

България е измежду 18-те страни от НАТО, които извършват критерия за обособяване на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Това съобщи военният министър Тодор Тагарев от Брюксел, където взе участие в срещата на министрите на защитата на страните-членки от НАТО.

" България е измежду тях. Ние сме на 2% с планувания бюджет за тази година и във всяка от идващите години до 2032 година. Около една трета от този бюджет е за вложение в нови качества, което се посреща сносно от нашите съдружници ", уточни Тагарев, предава БГНЕС.

Във връзка с изказванията на Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да нападна, в случай че страните членки на НАТО, не заплащат,Тагарев разяснява:

" Господин Тръмп е в предизборна акция и позицията му е изцяло разбираема. Всички страни са поели такова обвързване още на срещата на върха през 2014 година, т.е преди 10 години и фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е притеснителен. Всички дружно би трябвало да поемем бремето. "

" В НАТО задължението е безапелационен и тази заран няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територията на НАТО няма да бъде позволено да бъде даден на някой различен, на страна агресор примерно ", добави той.

Тагарев заяви, че към 2026 година е планувано да се отделят 2,4% от Брутният вътрешен продукт за защита.

" Тъй като има огромни заплащания по подписани контракти, работим още за подписване на нови контракти, да тръгне процесът на превъоръжаване, по-мащабно, на по-широк фронт, защото би трябвало да наваксваме закъснение от десителетия ", сподели още министърът на защитата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР