България е сред 15-те държави, които са подписали писмо до

...
България е сред 15-те държави, които са подписали писмо до
Коментари Харесай

България и още над 14 държави искат таван на цените за природен газ в ЕС

България е измежду 15-те страни, които са подписали писмо до Европейската комисия с искане да изготви предложение за общоевропейски таван на цените на едро на природния газ преди изключителната среща на министрите на енергетиката на блока в четвъртък.

Гърция, дружно с Белгия, Италия и Полша, пое самодейността за сформиране на писмото, адресирано до комисаря по енергетиката Кадри Симсон и подписано от министрите на енергетиката на Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Министрите насочат искане предлагането за установяване на горна граница на цените да бъде последвано от законодателно предложение във допустимо най-кратък период.

В писмото се показва, че енергийната рецесия, почнала през есента на предходната година, се е задълбочила и провокира нетърпим инфлационен напън, който е засегнал съществено семействата и предприятията.

„ Признаваме напъните, положени от Комисията, и препоръчаните от нея ограничения за справяне с рецесията. Но към момента не сме се справили с най-сериозния проблем от всички: цената на едро на природния газ “, се споделя в писмото, представено от „ Катимерини “.

Писмото добавя, че от ден на ден страни - членки на Европейски Съюз, упорстват за таван на цените като единствената мярка, която ще помогне на всяка страна членка да понижи натиска и да ръководи инфлационните очаквания; таванът също по този начин ще обезпечи рамка за справяне с евентуални разстройства в доставките и ще ограничи непредвидените облаги.

Петнадесетте министри оферират още таванът да се ползва при всички покупко-продажби на едро с природен газ, а освен при импорт от избрани юрисдикции. Това може да се направи по метод, който по едно и също време да подсигурява сигурността на доставките и да реализира общата цел за понижаване на потреблението, споделят те.

Предложението за ограничение на цените има и своите съперници, като няколко други държави-членки на Европейски Съюз, а точно Дания, Германия и Нидерландия му се опълчват с претекста, че то ще подкопае сигурността на доставките.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР