България е спряла да доставя от ваксината на АстраЗенека покрай

...
България е спряла да доставя от ваксината на АстраЗенека покрай
Коментари Харесай

Правителството спря доставката на ваксината АстраЗенека

България е спряла да доставя от имунизацията на " АстраЗенека " около неналичието на интерес към нея и риска от изхвърляне на ваксини. В последните три месеца няма никакви доставки от продукта на " АстраЗенека " у нас, демонстрират данни на здравно министерство.

В отговор на депутатско запитване от август месец служебният министър Стойчо Кацаров разгласи, че по контракта с " АстраЗенека " към 10 август са били доставени общо 1 183 200 дози. Към 16 ноември по данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите доставените дози от имунизацията на " АстраЗенека " са също толкоз - 1 183 200. Същото количество доставени дози  разгласи през октомври здравното министерство. В същото време по контракта с компанията " АстраЗенека " България чака общо 4 518 232 дози, като това е производителят, от който в началото поръчахме най-големи количества, написа вестник
Дейли Телеграф: Англия бракува 800 000 дози ваксини на AstraZeneca
Във Англия до 800 000 дози от коронавирусната ваксина на британско-шведската компания AstraZeneca евентуално са с влошено качеств...

Не е ясно дали договорът с " АстраЗенека " е единствено краткотрайно замразен или страната ни е решила изцяло да се откаже от него, както и какъв брой ще й коства това. Заявките от имунизациите бяха събирани на равнище Европейска комисия, с цел да се сключат предварителни съглашения за изкупуване, само че самите контракти за доставки са двустранни - сред държавите-членки и съответния производител. Ваксината на " АстраЗенека " не е скъпа, като съответните цени са загадка, само че около направените дарения от България към този момент се видя, че цената на една доза излиза 3,5 лева Докато България замразява доставки, Европейска комисия стигна до съд поради забавени количества и в последна сметка реализира съглашение с компанията.

На фона на рекордно ниския интерес към у нас България декларира пренебрежими количества и от новоразработваните ваксини, за които Европейската комисия подписва общи съглашения, демонстрира обзор на взетите дотук решения от служебния кабинет. Страната ни реши да утвърди закупуването на едвам 10 000 дози от предстоящата ваксина на Sanofi Pasteur SA и Glaxosmithkline Biologicals. Тази ваксина доста се забави, а по нея авансово декларираните количества от България са още по-големи - 4 650 000 дози. България се включи с едвам 10 000 дози и в новото съглашение на Европейската комисия за закупуване на до 60 млн. дози от имунизацията на компанията " Valneva Austria ". Ваксината на " Valneva " е от типа инактивирана ваксина. На този декор страната ни непосредствено отхвърли да се включва с предварителното съглашение за закупуване на ваксини от американския производител " Новавакс ". Тази ваксина е антигенна - като тази на " Sanofi ", и е с висока успеваемост, като кабинетът Борисов 3 планираше от нея да се доставят 1 550 000 дози. Последно служебният кабинет е взел решение да не взе участие в съглашението на Европейска комисия за доставки. " С поръчаните дози от " Sanofi " и " Valneva " а декларирани задоволително количества ваксини от 4 разнообразни платформи - аденовирусна, РНК, антигенна и инактивирана, заради което ангажирането на България с имунизацията на Novavax не е належащо ", аргументираха се сбито от Министерство на здравеопазването в отговор на въпроси на " Сега " за какво се отхвърляме от този производител.

Ниските количества ваксини, поръчвани от новите артикули на пазара, са обясними на фона на големите количества доставки от имунизацията на " Пфайзер/БионТех ", с които страната ни към този момент се ангажира. Още през май България съобщи покупката на 14 млн. дози за 2022 и 2023 година на приблизителна стойност 534 млн. лева Това прави междинна скъпа от към 38 лева на доза.

ВАКСИНИ НА БОКЛУКА
Осигурени са Коронавирус ваксини за 70% от възрастното население на Европейски Съюз
Европейският съюз (ЕС) реализира задачата си да достави задоволително ваксини против ковид, с цел да покрие 70% от възрастното население, з...

България съумя да подари огромна част от доставените дози от имунизацията на " АстраЗенека ", тъй че да не се стига до мятане на огромни количества, само че все пак има бракуван значителен брой ваксини. Правителството контракти дарения на общо 492 500 дози от продукта на " АстраЗенека " ( 172 500 дози за Бутан, 50 000 за Босна и Херцеговина, 270 000 дози за Бангладеш ", само че все пак се е наложило бракуване поради изминал период или неизползвани количества на общо 184 089 дози към октомври. С поставените дози - 479 200, общото количество се доплижава до доставеното. При останалите производители общият брой бракувани дози е по-малък (данни към 10 октомври) - 4500 при имунизацията на " Пфайзер ", 12 955 при " Модерна ", 199 при " Янсен ".

ВАКСИНАТА НА SANOFI

Предлаганата ваксина е еднодозова антигенна ваксина, която на този стадий се чака да не се употребява за първична имунизация, а при преболедували лица или при имунизирани с друга пандемична ваксина против COVID-19. Същата е различен вид за имунизация при лица с противопоказания по отношение на другите типове ваксини. Очакваните периоди за доставка са през първото полугодие на 2022 година Заявяването на 10 000 дози от имунизацията на Санофи/ГлаксоСмитКлайн ще разреши на България да вземе присъединяване в контракта и в бъдеще при нужда да се обезпечат спомагателни количества, обясниха от Министерство на здравеопазването във връзка декларираните 10 000 бройки на фона на по-голямо предстоящо количество.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР