България е снабдявала Украйна с дизелово гориво и снаряди по

...
България е снабдявала Украйна с дизелово гориво и снаряди по
Коментари Харесай

Петков призна: До 40% от дизела в Украйна и голяма част от снарядите бяха от България

България е снабдявала Украйна с дизелово гориво и снаряди по времето на четворната коалиция.

 

Това сподели някогашният министър председател Кирил Петков в предаването " Денят с Веселин Дремджиев ".

 

Той удостовери на уточняващия въпрос на водещия, че става въпрос за доставки от " Лукойл ", което значи, че сме снабдявали Киев с гориво от компания на страната, с която води война.

" Голяма част от дизела в Украйна беше от България. Също по този начин, макар че нямаше пряк експорт - през Полша, Румъния, Съединени американски щати и Англия - огромна част от снарядите в Украйна бяха българско произвеждане. Да, не можем да кажем, че ние ги изнесохме там, само че доставките, които отидоха там, бяха основни за войната. Ако един огромен % - до 40%, от дизела в Украйна е българско произвеждане, в действителност по този начин сме помагали значително и на Украйна, тъй като те без гориво не могат да водят тази война ", съобщи Петков.

" Президентът Зеленски благодари доста на нашето държавно управление ", добави още някогашният министър председател. Той получил позвъняване по телефона от украинския президент към рухването на кабинета, а Зеленски му споделил, че " България беше основополагаща мощ в поддръжката за Украйна в доста значим миг от войната, първоначално ".

Това е първо самопризнание от страна на представител на някогашната власт, че страната е изпращала някаква помощ отвън филантропичната и по отношение на военните дейности.

 

По времето, когато Петков беше министър председател отпред на кабинета на четворната коалиция, Министерски съвет и Народно събрание не взеха решение да изпратим военна помощ на Украйна, за гориво въобще не ставаше въпрос, а единствено за ремонт на украинска техника. Това гласеше и решението на Народното събрание.

Петков изясни за какво наред със 70-те чиновници на съветското посолство не е отзовал и съветския дипломат Елеонора Митрофанова - с цел да не " затваряме дипломатическата работа ".

 

" Митрофанова чака, че България е една мека страна ", заключи той, а не " това, че имаше едно българско държавно управление, което споделя " не ни е боязън, ще се оправим ".

Петков даде да се разбере, че няма по какъв начин да се схванат с Българска социалистическа партия за поддръжка на третия мандат, тъй като социалистите имали проблем с двете най-важни тематики за Политическа партия - " за експанзията на Путин " и хартиената бюлетина, която по думите му, е " пробив в демокрацията ".

" Тези две тематики бяха най-важните тематики, по които Българска социалистическа партия не ни поддържа, тъй че те остават и в третия мандат ", сподели Кирил Петков, че занапред има спънка да се схванат за общо ръководство.

 

Той опроверга прогнозата на Христо Иванов, че с изключение на през пролетта, ще има още едни парламентарни избори наесен дружно с локалните.

" Ако успеем да създадем едно огромно обединяване, може и да няма наесен ", счита Петков.

Той анонсира, че огромната цел на Политическа партия е " обединяване на положителните сили, да създадем обединяване на хора, които нямат зависимости и имат обща цел ".

" Трябва да отрежем от ръководството хората, които са били в подмолното ръководство, това е огромната цел. 30 години по-късно българската политика не се ръководи от българския парламент, а от хора, които си стоят по скритите места и се пробват да бъдат кукловоди ", откри Кирил Петков.

Той удостовери думите на новия партиен водач Борис Бонев от " Спаси София ", че водят договаряния за обединяване и на кметския избор в столицата. По думите на съпредседателя на Политическа партия диалозите вървели в доста положително движение, а локалните избори дефинира като най-важната борба.

Кирил Петков назова опорка изказванието, че Политическа партия са лява партия, изясни, че са държали доста на дерогацията за " Лукойл ", единствено и единствено да не се вдигнат цените и отбрани някогашната шефка на премиерския си кабиент Лена Бориславова.

" Лена Бориславова е доста мощен човек, аз доста я почитам ", сподели Петков без да влиза в конкретика за песента на екипа на Слави Трифонов.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР