България е следващият член на еврозоната, но не трябва да

...
България е следващият член на еврозоната, но не трябва да
Коментари Харесай

Какви са оптимистичните сценарии за приемането ни в еврозоната?

България е идващият член на еврозоната, само че не би трябвало да се прибързва. Това разгласи еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси. Той обаче не се ангажира с прогноза от по кое време ще се разплащаме с евро.

Според финансовия министър Владислав Горанов най-оптимистичният сюжет за въвеждането на еврото у нас е в края на 2020 година, оповестява bTV.

Според асоциацията на банките левът ще остане в историята и ще бъде заместен от общата европейска валута през 2023 година. Но уточнението е, че това също е оптимистичен сюжет.

По-предпазлива е прогнозата на водача на европейските социалисти Сергей Станишев – съгласно него с евро ще можем да пазарим през 2025 година.Еврокомисарят по икономическите и европейските въпроси поддържа страната ни за еврозоната, само че прикани да не прибързваме и даде за образец Гърция, която се е включила прекомерно бързо към еврозоната, а след това изпада в рецесия:

„ България би трябвало да се причисли мощна, и за това е належащо време, за това време главното е конвергенцията – доближаването – стопанската система би трябвало да се сближи с европейските стопански системи и вложенията би трябвало да бъдат мощни и също да се причисли към банковия съюз ”, съобщи Пиер Московиси – еврокомисар по икономическите и финансови въпроси.

Финансовият министър разгласи, че чака в първата половина на тази година да подадем документи за влизане в чакалнята и загатна, че не чака престоят ни там да бъде прекомерно дълъг:

„ Престоят е най-малко 2 години, само че при закрепения курс, в случай че приказваме за български сюжети за нас сходен престой ще бъде по-скоро фиктивен ”, сподели финансовият министър Владислав Горанов.

„ Европейска комисия поддържа работата на България за присъединение към еврозоната и ние освен ще предоставим политическа поддръжка, само че също по този начин ще има специфичен инструмент за доближаване, който да поддържа работата на страните членки преди присъединението им ”, съобщи Валдис Домбровски.

От банковата асоциация оповестиха, че влизането в еврозоната ще има резултат и върху лихвите у нас:

„ Те ще се приближат към лихвите в останалите страни в еврозоната, дистанцията сред нашите лихви и тези в еврозоната е по-малка. Ако лихвите в еврозоната се усилват, нашите ще вървят с тях ”, изясни Петър Андронов.

При всички случаи България ще бъде доста по-стабилна стопански, когато вкара еврото. Досега в нито една страна, приела единната валута, не е имало фрапантен скок на цените, който да ощети потребителите и да понижи покупателната им дарба.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР