България е силно притеснена от бързото влошаване на ситуацията в

...
България е силно притеснена от бързото влошаване на ситуацията в
Коментари Харесай

България е силно притеснена от това

България е мощно обезпокоена от бързото утежняване на обстановката в Ливан, от тежката филантропична рецесия, в която се намира страната. Ние би трябвало да работим с всички фактори в района, в тясно съдействие със Съединени американски щати и Франция, за попречване на по-нататъшното разгръщане на спора. Това съобщи в своето изявление служебният външен министър Иван Кондов.  

Той показа България в постоянното съвещание на Съвет „ Външни работи “ на Европейски Съюз в Люксембург, оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР).



Сред акцентите в работата на министрите бяха съветската военна експанзия против Украйна, ситуацията в Близкия Изток, идните избори в Грузия и Молдова, обстановката в Африканския рог (Судан и Сомалия) и във Венецуела, както и връзките Армения - Азербайджан. Специално присъединяване в работата на Съвета взе английският външен министър Дейвид Лами, с който бяха разисквани въпроси в региона на Общата външна политика и политика за сигурност, Близкия изток, Украйна и други   

За пръв път в полемиката се включи по видеоконферентна връзка и новият външен министър на Украйна Андрий Сибиха. Участва и Дейвид О‘Съливън, специфичен делегат по използването на глобите на Европейски Съюз.



Министрите се концентрираха върху нуждата от продължение на военната поддръжка за Украйна, отблокиране развитията на траншовете по линия на Европейския механизъм за поддръжка на мира (ЕМПМ), операционализиране на Фонда за подкрепяне на Украйна и доброволните финансови приноси. Беше подчертана нуждата от бързо довеждане докрай на стратегическия обзор на Мисията за подкрепяне, продължаването на работата по уговорките за сигурността, Механизма за съдействие по заеми за Украйна и даването на незабавна помощ за подсилване на енергийната сигурност на страната предвид на наближаващия тежък зимен интервал.

Кондов акцентира продължаващата поддръжка, която България оказва на Украйна, нуждата от целенасочени ограничения за поддръжка на енергийната система на страната и цялостното използване на глобите. Той подчертава и върху дипломатическите старания в границите на Организация на обединените нации за спомагателна поддръжка за Украйна на интернационално ниво.

Министрите дискутираха политическата обстановка в Грузия.

„ Ние следим с безпокойствие възходящата политическа борба в Грузия и идните избори ще бъдат тест за демократичните институции и стратегическите цели на страната, свързани с европейската интеграция на страната '', съобщи българският първи посланик. Демократична и европейска Грузия е измежду значимите условия за сигурност и непоклатимост в региона на Черно море, добави той.

Съветът прегледа и идните избори и референдум по отношение на вписването на европейската интеграция в конституцията на страната в Република Молдова, планувани за 20 октомври тази година.

„ България мощно има вяра и поддържа европейското бъдеще на Молдова. Ние би трябвало продължим с оказването на подпомагане на страната в този значим за нея миг на избор ", посочи в изявлението си служебният министър Иван Кондов.

Съветът разиска и продължаващия въоръжен цивилен спор в Судан, който е довел до всеобщо разселване, изострен дефицит на храна и вода, и срив на значими съществени услуги като опазване на здравето.

Министрите се сплотиха към нуждата от интервенция на интернационалната общественост за воюващите страни да прекратят насилието и да седнат на масата за договаряния.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР