България е сигурно страната в ЕС и НАТО с най-много

...
България е сигурно страната в ЕС и НАТО с най-много
Коментари Харесай

С най-много военни във властта, България е само по зелени чорапи пред Путин

България е несъмнено страната в Европейски Съюз и НАТО с най-вече генерали и други някогашни военни по държавните върхове - като се почне от президента, мине се през служебния министър председател и министрите му и се стигне до съветниците във високите етажи на властта.

И въпреки у нас да не можеш да се разминеш от проверяващи публицисти и анализатори, един явен факт остава неизречена от никого социална загадка - че ни ръководи неизбрана квазихунта от военни запасняци, които дават най-хубавото от себе си защитата ни да остане в руското си минало.

Румъния се готви да купи американски танкове за сухопътните си войски и изпраща свои изтребители F-16 да пазят небето над балтийските републики, пишат през днешния ден международните медии. България се задоволява да модернизира остарелите си руски танкове Т-72, които показаха съществени градивни недостатъци във войната в Украйна и в други военни спорове, и скоро ще би трябвало да моли съдружниците в НАТО да пазят и нейното небе, тъй като ресурсът на към момента годните ѝ руски МиГ-29 изтича до края на тази година.

" Румънците нямат нито президент, нито министър-председател, нито министър на защитата, които да са някогашни висши или старши офицери от военновъздушните сили. Вие, българите, имате всичко това, само че до месеци няма да имате нито един годен изтребител, да не приказваме, че съвместимостта на въоръжените ви сили с тези на страните от НАТО е нулева ", сподели в изявление с Клуб Z посланик от Брюксел, поискал анонимност заради чувствителността на тематиката.

По думите му с упорития си отвод да даде въоръжения на Украйна и в подмяна да получи натовски страната ни освен се самоизолира политически, освен изпуска шансове да се превъоръжи бързо на рационални цени, само че и от ден на ден се трансформира потребител на груповата сигурност в НАТО, без изключително да способства за нея.

Румъния си е сложила за цел да купи танкове " Ейбрамс ", създадени от " Дженерал дайнамикс " (General Dynamics), съобщи през днешния ден Ройтерс, базирайки се на публично лице от министерството на защитата на северната ни съседка, с която България влезе дружно в НАТО и в Европейски Съюз.

Агенцията показва, че Румъния е повишила бюджета си за защита на 2,5 на 100 от БВП  тази година от 2 на 100 предната в отговор на съветската експанзия против Украйна, с която има 650-километрова обща граница.

Ройтерс напомня и че в Румъния има съставни елементи на американския щит против балистични ракети и от предходната година на нейна територия е ситуирана непрекъсната бойна група на НАТО.

Румънските управляващи ще изпратят молба за авансово утвърждение за закупуване на един батальон (около 50) танкове М1 " Ейбрамс " съгласно генерал-лейтенант Теодор Инцикас, който е представен от изданието на министерството на защитата " Обсерваторул милитар " (Военен наблюдател). Ако молбата бъде утвърдена, Букурещ ще придобие танковете посредством междуправителствена договорка, разяснява изданието.

Ройтерс написа, че страни покрай Русия като Полша, Финландия и Германия подписват покупко-продажби да създават американски оръжия в Европа, договарят нови покупко-продажби и се пробват да ускорят осъществяването на съществуващите контракти.

Като образец за такава договорка организацията показва, че предишния декември румънското министерство на защитата подписа контракт за придобие седем безпилотника " Уочкийпър Екс " (Watchkeeper X) от израелската компания за военна електроника " Елбит системс " за близо 410,2 милиона щатски $.

Отряд от почти 100 военни и четири самолета Ф16 на румънските военновъздушни сили ще взе участие в засилена задача за защита на въздушното пространство на балтийските страни сред април и юли, заяви още румънското мистерство на защитата.

Самолетите, които Румъния изпраща в Балтика, са част от 17-те F-16 Блок 15  (F‐16AM/BM Block 15) втора употреба, които тя закупи от в  Такива машини бяха препоръчани на България, само че тя ги отхвърли, само че в това време не съумя да придобие други или да удължи изключително живота на своите МиГ-29. Изпълнението на подписаната от последното държавно управление на ГЕРБ-СДС договорка за придобиване на американски нови F-16 Блок 70 се забави и първите самолети от тази поръчка за над 1 милиард $ няма да дойдат у нас преди 2025 г. 

" Важното в тази ситуация с Румъния е, че тя вече има оперативни самолети, които освен летят в страната, само че вземат участие и съюзническа в задача в Балтика ", уточни дипломатът. " България, освен че не може да прави това, а ще се нуждае от съюзническа помощ, с цел да пази въздушното си пространство ".

Източникът на Клуб Z, който деликатно следи, означи, че при незадоволителното финансиране на въоръжените сили българското държавно управление влага средства в планове със съмнителна стойност като да вземем за пример проучването на предмет " Защита на отечеството " в 10 и 11 клас. Искането за това идва от министерството на защитата, а министерството на образованието е.

" Това не е свястно нито за защитата, нито за образованието, а е само много пара в свирката ", беше коментарът на нашия източник.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР