България е с нисък дял на подадени сигнали за домашно

...
България е с нисък дял на подадени сигнали за домашно
Коментари Харесай

ООН: България е с нисък дял на подадени сигнали за домашно насилие

България е с невисок дял на подадени сигнали за домашно принуждение, би трябвало да се окуражават дамите да рапортуват такива случаи, разяснява на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция специфичният докладчик на Организация на обединените нации по въпросите на насилието над дами Дубравка Симонович, която е на посещаване в България от 14 до 21 октомври.

Според нея сме очевидци на приемливост и безмилостност към насилието против дами.

По отношение на правната рамка в тази посока тя означи, че страната ни е подхванала значими стъпки в вярната посока и напомни закона за равнопоставеност сред мъжете и дамите, както и измененията в Наказателния кодекс по отношение на домашното принуждение. Трябва да продължи работата по основаване и успеваемост на спешните центрове за настаняване на дами, жертви на домашно принуждение, счита тя и сподели, че е сюрпризирана, че в София работи единствено един център. Общо в България има 13 такива центрове и това не е задоволително, е мнението на Симонович.

Тя уточни пропуски в цялостната рамка, да вземем за пример свързани с обезчестяване в фамилна общественост и предложи и осъвременяване на Закона за битка с домашното принуждение.

Друга нейна рекомендация е да се сътвори система за мониторинг и страните членки да събират данни какъв брой дами биват убити или засегнати от съкровен сътрудник или член на фамилията, с цел да може по-задълбочен разбор и да има добра база данни, от която да се създадат заключения.

Симонович прикани също по този начин за градивен разговор и за намиране на верния метод за превод и пояснение на термина "джендър ", тъй като по думите й неприятният превод на термина може да докара до доста съществени последици при тълкуването.

Тя сподели, че е получила отчет за растеж на речта на омразата и отпор на всички неправителствени организации, подкрепящи Истанбулската спогодба.

По отношение на ранните бракове и отпадането от учебно заведение, тя означи, че предварителната защита на ранната бременност би трябвало да е съществена задача на здравните посредници.

Дубравка Симонович прикани България да сътвори нов повсеместен народен проект за дейностите против насилието против всички дами и девойки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР