България е с най-висока детска смъртност сред държавите от ЕС,

...
България е с най-висока детска смъртност сред държавите от ЕС,
Коментари Харесай

България с най-висока детска смъртност сред държавите от ЕС

България е с най-висока детска смъртност измежду страните от Европейски Съюз, а съществена причина са вродените болести. Това изясни пред БНР детският кардиолог проф. Анна Кънева. По данни на Националния статистически институт, предходната година близо 5 от 1000 деца са умряли, като по-голям е делът на момчетата.

През предходната година у нас са умряли 274 деца под една година, демонстрира статистиката. За да се понижи детската смъртност, би трябвало да се акцентира върху ранното разкриване и навременното лекуване на вродените болести, счита тя.

Най-разпространени от тях са сърдечните малформации, които от време на време изискват спомагателни проучвания. За това от Дружеството на кардиолозите оферират разширение на профилактичния пакет за бебета, предлаган от Здравната каса.

" Всяко дете до 6-месечна възраст да има съвещания от детски кардиолог и правене на ехокардиограма. Тогава ще се открият вродени сърдечни малформации, които остават неразпознати и тогава ще се лекува съответно детето с установяване на периодите за това лекуване ", сподели проф. Кънева.

Според нея профилактиката на сърдечните болести може да стартира в детството, като се вкарат проучвания на холестерола при деца над 10-годишна възраст и се наблюдава дали са предразположени към атеросклероза, водеща до инфаркт или инсулт. Ранната предварителна защита на тези болести включва диета и физическа интензивност./БНР
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР