България е против ескалирането на военните мерки“ преди да бъдат

...
България е против ескалирането на военните мерки“ преди да бъдат
Коментари Харесай

Стефан Янев: Правителството няма национална позиция за конфликта в Украйна

България е срещу „ ескалирането на военните ограничения “ преди да бъдат употребявани всички дипломатически средства за разрешаване на напрежението по руско-украинската граница. Министерският съвет все още няма публична позиция, разновидностите за отговор на НАТО се разискват на военно-техническо равнище. Това декларира министърът на защитата Стефан Янев в писмен отговор на парламентарен въпрос от депутата от " Демократична България " Атанас Славов. Депутатът изиска пояснение за опцията за разполагането на спомагателни военни елементи на територията на България и осъществяването на съюзните задължения в границите на проектите за „ засилено предно наличие “ по източния фланг на Алианса.

„ Считаме за контрапродуктивно на този стадий, ескалирането на военни ограничения по източния фланг на Алианса преди да бъдат употребявани всички останали дипломатически средства за деескалация на напрежението на границите на Украйна с Руската Федерация “, декларира Янев.

" Политическото и военното управление на МО следи развиването на ситуацията, употребявайки всички канали за информация в съюзен и народен формат. Извършват се всички нужни действия за разбор и оценка на ситуацията. Участваме интензивно в консултациите на всички равнища в НАТО ", разясни министърът.
Външните министри от НАТО са единни за Украйна
Външните министри на страните-членки на НАТО разискаха през днешния ден на изключително видеоконферентно съвещание засиленото скупчване на съветски войск...
Прочети повече
„ При нужда, подбудена от смяна в средата и ескалация на ситуацията, Министерството на защитата ще предложи на Министерски съвет варианти за взимане на решения от способените български управляващи, в това число и от Народно заседание “, показва още той.

На въпроса каква е формалната позиция на Министерството на защитата като детайл от общата политика на Министерски съвет, по отношение на непосредствените опасности за България,, произлизащи от нападателните дейности на Русия в района, Стефан Янев дава отговор следното:

Следва да подчертая, че все още не съществува национална позиция, призната от Министерски съвет, защото все още разновидностите за отговор на НАТО по възходящото напрежение по границите Украйна с Русия се разискват на военно-техническо равнище. Евентуално дефинитивно съюзно решение ще изисква публична позиция, която ще бъде съобразена с резултатите от този развой.

Министерството на защитата преглежда нарушавания баланс на силите в Черно море, засиленото военно наличие и военни учения на Русия по границата с Украйна, продължаващата милитаризация на нелегално анексирания кримски полуостров ог страна Русия, както и нарушаването на свободата на мореплаване в региона на Керченския пролив и Азовско море като съществени фактори, които утежняват средата за сигурност.
Столтенберг: Съществува риск от действителен спор в Украйна
Продължава да съществува действителен риск от ново съветско навлизане в Украйна, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по вре...
Прочети повече
Стефан Янев напомня, че на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 година бяха признати следните ограничения по отношение на повишената съветска опасност: ограничения за повишение на сигурността (Assurance Measures) и ограничения за адаптиране на Алианса (Adaptation Measures), които в действителност дефинират дейностите на Алианса. Те са приспособени към съответните райони и закани, като целят гарантиране на сигурностга на всички съдружниците по целия източен фланг.

В рамките на „ засиленото предно наличие ” на територията на Полша и балтийските страни бяха ситуирани четири многонационални батальона. Малко по-различна е обстановката в нашия район.

„ В региона на Черно море, отчитайки географските дадености и националните усещания на съдружниците за непосредствена заплаха от възможни директни нападателни военни дейности от страна на Русия, бяха признати пакет ограничения за „ приспособено предно наличие ” в региона, фокусиран главно върху морския и военновъздушен съставен елемент, с детайли от сухопътния съставен елемент на силите. Възпиращият резултат от тези ограничения се базира главно на основаване на условия за по-видимо наличие на НАТО в района на Черно море и повишение на потенциала и оперативната съгласуемост на съдружниците посредством осъществяване на учения с присъединяване на съюзнически сили “, декларира Стефан Янев.

Според него България интензивно взе участие в използването на пакета от седем съществени ограничения за „ приспособено предно наличие “ в Черно море. Сред тях влизат: повишение интензивността на взаимната подготовка на въоръжените ни сили с останалите съюзници; присъединяване ни с щабни офицери и афилиирани подразделения към Щаба на Многонационалната бригада ”Югоизток ” в Крайова; интензивният ни принос във военновъздушни съюзнически тренировки и основаване на условия за увеличаване на задачата Air Policing, подписването на Протокол за изменение на съглашението сред Правителството на Р България и държавното управление на Румъния по отношение на презгранични интервенции за Air Policing; основаването на условия за приемане на съюзнически подразделения от Морска патрулна авиация, употребяващи военни летища на сграната, национално присъединяване в съвмесгнн учения в границите на усъвършенствания график на интервенциите на Постоянните военноморски сили на НАТО (SNF) за разврыцане в Черно море и не на последно място, построяването и предлагането за част от Структурата на силите на НАТО на Регионален военноморски координационен център във Варна.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР