България е приказна държава, в която има всичко – от

...
България е приказна държава, в която има всичко – от
Коментари Харесай

За по-зелено бъдеще – как да бъдем полезни на планетата?

България е приказна страна, в която има всичко – от величествени планини и зелени гори, до обстойно море и чудесни естествени забележителности. Нашата задача е да я обичаме и да я пазим, тъй като тя е родината ни, за което сме си късметлии – високите сини планини, златните равнини и…зелените градове. Да, фактически последното не участва в песента, само че за какво да не го превърнем в действителност?

 iStock/Getty Images

Първата европейска зелена столица е Стокхолм, която печели купата през 2010 година, поради амбициозните цели за понижаване на въглеродните излъчвания, ефикасното ръководство на възобновимите енергийни източници, висококачествените зелени площи и стратегиите за стабилно градско развиване.

Целта на Стокхолм е до 2050 година да бъде напълно освободен от изкопаеми горива и всеки човек да бъде част от тази екологична цел. Училищата са възприели философията за учене сред природата, като изнасят часовете на открито, с цел да насърчат децата да почитат растенията и животните, а през 1994 година е повдигнат даже публичен монумент, който да припомня на хората за взаимната отговорност за околната среда.

 iStock/Getty Images

Друга зелена столица е Копенхаген – в скандинавския град има ниски равнища на тапи и огромен брой хора, които избират публичния превоз, ходенето пешком или карането на велосипед за напредване.

Осло се отличава с ниско равнище на замърсяване на въздуха и високо качество на водата, което го прави отлично място за живеене за тези, които търсят зелен град. Другите градове, които са на челните места в класациите за най-зелени столици в континента са Берн и Хелзинки, поради чистия си въздух и зелените пространства.

Представете си в този момент по какъв начин и София отива на челните места в тази ранглиста? Не е толкоз мъчно! Просто би трябвало да бъдем единни и да възпитаваме у себе си здравословни привички, които да предадем и на децата си.

 iStock/Getty Images

Най-важното, което би трябвало да създадем, е да почитаме природата. Тя ни дава толкоз доста – чист въздух, тишина, време за размисъл – би трябвало да ѝ върнем тази обич като не я замърсяваме и я оставяме непокътната.

На всеки му е прелестно, когато върви по чисти улици или си сложи хавлията на пясък, който не е нечист с разнообразни боклуци. Опознавайки природата, ние се учим да я ценим. Водете децата си по-често на разходки, с цел да ги научите да почитат животните и обкръжаващата ги среда, а и един пикник измежду природата си е същински урок навън!

Представете си как не единствено се любувате на дръвчетата, а посаждате такова? През есента на 2022 година dm ни дадоха извънреден образец, като се включиха в самодейността на Столична община „ Новата гора на София “ край с. Негован, която е втората кампания за залесяване в крайградски региони и основаване на зелен пояс след самодейността през 2017 година край Суходол.

 dm

Като главен сътрудник на плана, dm България подаряват 5000 лева и 5000 дъбови дръвчета за идеята. За наше благополучие, посадените през октомври дръвчета към този момент са се хванали, а парцелът е отлично поддържан. На 13 май тази година dm още веднъж бяха на терен, с цел да се погрижат за засадените дръвчета – по този начин, с помощта на общите старания, ще може в бъдеще всички да се радваме на красива дъбова гора!

Редуцирането на използването на пластмаса е директно обвързвано със замърсяването на въздуха и околната среда. Ако преди да се откри опция на торбичките или на сламките беше сложна задача, то в този момент пазарът е пренаситен с чашки, сламки и пликчета от различни на пластмасата материали.

Истината е, че тези други възможности даже са доста по-красиви и костват по-малко както на вас, по този начин и на природата. Все повече марки от международен мащаб стартират да създават опаковките си от еко материали, които не вредят на природата.

 dm

Радваме се, че обичани наши вериги като dm одобряват тази задача драговолно и се грижат да ни улеснят да опазваме от ден на ден околната среда и естествените запаси. С настоящата им обществена самодейност „ Ще остана опаковка и в идващия живот “ те поддържат устойчивото ползване и щаденето на запаси в производството, с цел да запазят скъпите опаковъчни материали в цикъла на приложимост.

От 2021 година във всеки магазин на dm можете да върнете пластмасовите си опаковки от козметика и почистващи препарати (те би трябвало да имат някои от следните знаци на дъното или гърба: HDPE (High-density polyethylene) / PE (Polyethylen) / PP (Polypropylen) или PET (Polyethylenterephthalat), като веригата поема грижата да ги събере, сортира и транспортира до Германия, където се преобразуват във първокачествен рециклат, който да бъде вложен в производството на нови опаковки на артикули от dm марките.

От началото на акцията те имат събрани над 11 тона празни пластмасови опаковки. Много от обичаните ни dm марки понастоящем са създадени от рециклирана пластмаса, която може наново да се рециклира - тубичките на продуктите на alverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove към този момент са направени от 50% рециклиран материал, без капачките. Те са си сложили и цел - до 2025 година 90% от опаковките на нехранителните артикули да са от най-малко 30% рециклирани материали. Нека им помогнем в тази задача! 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР