България е преодоляла последната пречка и вече може да получи

...
България е преодоляла последната пречка и вече може да получи
Коментари Харесай

Добри новини! Пристигат първите милиони по Плана за възстан...

България е преодоляла последната спънка и към този момент може да получи първите пари по Плана за възобновяване в размер на 2,6 милиарда лева, включени в бюджета за тази година.

Парите се бавеха, тъй като не бе определен реализатор на плана за телекомуникационна мрежа за потребностите на Министерство на вътрешните работи. Тя е за 110 млн. лева, а на първия търг не се яви никой.

 
В изявление за в края на август вицепремиерът Атанас Пеканов сподели, че това е повода да не получаваме първия транш.

Вече има определен реализатор - консорциум “Национална система за сериозни връзки ”, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. И прецизират, че изискването е било поръчката да завърши до 30 септември и срокът е спазен, а в процедурата взели участие три претендента. В момента тече срокът за обжалване. След средата на октомври, в случай че това не се случи, договорът ще бъде подписан. 

“Процедурата е извършена законосъобразно и в конкурентна среда. Това ще подсигурява безпроблемното първо заплащане по проекта за възобновяване ”, сподели зам.-министър Моника Димитрова-Бийчър, която дава отговор за този план.

Така България към този момент е изпълнила поетите задължения за отпущането на първия транш по проекта за възобновяване. Сред тях са промени, приемане на пътни карти, подготвителни процедури и други.

 
Очаква се окончателното утвърждение на Европейската комисия и парите да дойдат евентуално през ноември или при започване на декември.

За да се получи второто заплащане по Плана , което е за над 724 млн. лева, би трябвало да бъдат изпълнени други над 60 ограничения, като от тях 22 са промени в закони. В държавния уебсайт за европейски планове са записани всички дейности, които са изискване за второто заплащане, само че са оцветени в алено, т.е. не са изпълнени.

Предишният парламент съумя да одобри промени единствено в един закон - за поощряване на заетостта. Нови текстове в Търговския закон бяха импортирани и минаха на първо четене в края на юни. Четири други закона са подготвени и признати от Министерския съвет и чакат Народното събрание да ги гласоподава.

Други 10 са оповестени на публично разискване. Те са основно на правосъдното министерство. По измененията в Закона за енергетиката, които включват няколко ограничения по второто заплащане, още се работи.

Служебният кабинет си сложи задача да приготви законопроектите и да ги остави на Народното събрание.

Ако при започване на работата си новото Народно заседание ги гласоподава и Брюксел ги утвърди, то при започване на идната година може да се получи и траншът от 724 млн. лева

За второто заплащане от 724 млн. лева се желаят обаче промени в 22 закона.

Новият парламент би трябвало да гласоподава промени в 22 закона, с цел да може да се получи и вторият транш от 724 млн. лева по проекта за възобновяване.

Цялата публикация може да прочетете.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР